» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В Сливен се изгражда площадка за рециклиране на строителни отпадъци

20 October 2016 14:34,
Emission of: Municipality Sliven 7 years ago, number of readings: 722

До края на годината в Сливен ще бъде открита площадка за разделно събиране и третиране на строителни отпадъци. Съгласно разпоредбите на Закона за управление на отпадъците кметът на общината отговаря за организирането, събирането, оползотворяването и обезвреждането на строителни отпадъци, образувани от ремонтна дейност в домакинствата на територията на общината.

Във връзка с това общината има сключено споразумение за съвместна дейност с фирма „Неновски – 2015” ЕООД. Площадката за рециклиране на строителни материали се намира на техен частен терен в м. Дебелата кория, източно от града.

На фирмата е издадено строителното разрешение и са приключили необходимите процедури. Инвеститорът има всички разрешителни документи, съгласувани с Регионалната инспекция по опазване на околната среда /РИОСВ/ Стара Загора и лицензи, не само за сепариране, но и за транспортиране на строителни отпадъци.

В това споразумение Общината е договорила преференции за гражданите. Ако те сами занесат на площадката за рециклиране до 1 тон строителни отпадъци, в рамките на една година, ползват 50 процента отстъпка от цената на услугата. Необходимо условие е да представят квитанция за платени такси за битови отпадъци за съответната година.

„Всяка община трябва да има площадка за строителни отпадъци и това е една от добрите придобивки за Сливен. Има указания на Министерството на околната среда и водите да се сключват споразумения с частни инвеститори, така общините ще бъдат облекчени финансово", каза Николай Бакърджиев, началник отдел „Екология" в община Сливен.

До края на годината незаконното сметище в местността „Рамануша" ще бъде почистено. В общината има назначени двама инспектори по опазване на околната среда, които ще следят изпълнението на Наредбата за управление на отпадъците. Нарушителите ще бъдат глобявани. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 044/ 611 263.