Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща за определяне представители на работодателските организации в училищните обществени съвети се проведе днес

24 октомври 2016 13:34,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 448
Снимка 1

На 24.10.2016 г. при областния управител Татяна Петкова се проведе работна среща с регионалните структури на представителните организации на работодателите. Целта на срещата беше определяне на техни представители в обществените съвети към училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, тъй като представителят на работодателите за тези училищата, се определя от областния управител. Такива учебни заведения в област Сливен са 15. Обществените съвети трябва да бъдат формирани до края на месец декември.

В срещата участваха представители на петте национално представителни организации: Сливенска търговско-промишлена палата, Съюз за стопанска инициатива, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Членовете на обществения съвет се определят за срок до три години. Обществените съвети одобряват стратегията за развитие на учебното заведение, предлагат политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, дават становище за разпределението на бюджета, съгласуват училищния учебен план, дават становище по училищния план-прием, участват в провеждането на конкурса за заемане на длъжността „директор“ и др.

Петкова каза, че обществените съвети са мястото, където работодателите могат да влияят върху политиките, свързани с обучението на необходимите на местната икономика кадри. „Не трябва да допускаме наши квалифицирани ученици, завършили наши професионални гимназии, да отиват да работят в други региони, защото ние не можем да им осигурим работни места. Трябва да работим така, че да ги задържим. Професионалните гимназии са отворени към бизнеса и очакват Вашето сътрудничество“, каза още тя.

Участниците в срещата разпределиха по съответните училища свои представители и резервни членове за участие в обществените съвети.

Снимки

Снимка 2Снимка 3