Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза Деня на народните будители

01 ноември 2016 14:05,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 718
...

С тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. Четници от ПМГ „Добри Чинтулов“ поднесоха гирлянда на славата пред паметника на войводата и сливенските възрожденци. Приветствие по повод празника отправи кметът на Сливен Стефан Радев.

Всяка година на 1 ноември се прекланяме пред делото на големите българи, наречени от народа „будители“ и споменаваме техните имена. Онези, които ни завещаха да пазим историческата си памет и да вярваме в силата на българския дух. Кметът посочи, че днес основната ни задача е да помогнем на децата си да разберат значението на думата „будител“, да разкажем за всички, които в миналото, с делата си, са я изпълнили със съдържание. Защото сякаш времето ни отдалечава от техните истински ценности и приносът към духовността и просветителското са достойнства предимно на личности от отминали години.

„Днес търсим будители, но никой, освен нас, не е в състояние да ни извади от съмненията, че сме достойни последователи. Търсим примерите, за да ни водят, а забравяме, че всеки от нас носи частица у себе си от тяхната сила - силата на дедите ни. Достатъчно е да го осъзнаем, за да направим сами живота си по-добър, изпълнен със смисъл и с мъдростта на нашите предци. Нека я следваме и не забравяме, че вървим по път, начертан от тях“, каза в словото си кметът.

Проявите по повод Деня на народните будители започнаха на 30 октомври с концерт на учителски пенсионерски клуб „Будител“ и Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец”. На 31 октомври беше открита документална изложба „Гордостта на сливенските интелектуалци“, посветена на 160 години читалищно дело и 145 години от рождението на Стефан Гидиков (1871 – 1944). Същата вечер в зала „Зора“ концерт изнесоха читалищни колективи от Сливен и региона. Днес на Новоселските гробища беше отслужена панихида и бяха поднесени цветя пред гробовете на сливенските будители – Добри Чинтулов, Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков и други известни сливенски учители и просветители. След церемонията на площада във Военния клуб беше представена книгата „Да знаем за войната, да пазим мира. 70 години от края на Втората световна война 1945 – 2015 г.“ – отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура“.

Проявите се организират от община Сливен в партньорство със Сливенската митрополия, Регионалното управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Зора – 1860“, Сдружение „Мати Болгария“ и Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Снимки

........................