» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В с. Тополчане показват възстановени местни традиции и обичаи

07 November 2016 22:34,
Emission of: Municipality Sliven 7 years ago, number of readings: 585

На концерт в сливенското с. Тополчане ще покажат възстановени местни традиции и обичаи. Тържеството ще се състои на 8 ноември /по стар стил Димитровден/ от 17.30 часа в ремонтирания салон на Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1934”. Преди години на този ден се е празнувал традиционния събор на селото.

В концертната програма ще се включат над 70 самодейци от съставите при читалището – от ученическа възраст до 80 годишни певци и разказвачи. Те ще покажат съхранените от тях и възстановени празници, които са били неразделна част от живота на тополчанци в миналото. Ще пеят лазарки, мъжете ще коледуват, ще има кукери и други песни и танци от местни обреди и обичаи. В концерта ще участва професионалният Ансамбъл за народни песни и танци в Сливен.

Салонът в читалището е обновен, поставени са повече от 200 стола. Предишни години е направен нов покрив и саниране на сградата, сменена е дограмата. Предстои довършване на ремонтните дейности.

Преди обед, в 11 часа в местността „Мартарла”, на по-малко от километър на изток от селото, ще бъде открита нова чешма. Тя е изградена от сдружението на местните земеделски производители и животновъди. Тук има естествен извор, близо до водоизточника на селото в м. Студеница. Мястото около чешмата е облагородено, посадени са върби и други дръвчета. Идеята на дарителите е там да се оформи място за кратка почивка.

07.11.2016г.