Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен получава допълнителни средства по проект за енергийна ефективност

09 ноември 2016 18:03,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 654
Община Сливен получава допълнителни средства по проект за енергийна ефективност

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков връчи на кмета на Сливен Стефан Радев чек на стойност 271 388 лева като допълнително финансиране по проект за подобряване на енергийна ефективност в общински сгради. Средствата ще бъдат използвани за спортна зала „Васил Левски” и ПХГ „Дамян Дамянов”. Това стана на брифинг пред журналисти, на който присъстваха и заместник-кметовете Стефан Кондузов и Стоян Марков.

„С всичките си действия до момента Община Сливен е коректен партньор към Министерството на енергетиката и усвоява средствата по първия сключен с нас договор в много добри темпове. Комуникацията ни е много добра и винаги ползваме Община Сливен като пример в контактите си с нашите партньори от Норвегия и Исландия”, отбеляза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той изрази надежда, че до средата на по-следващата седмица кметът Стефан Радев ще подпише договора с Министерството на енергетиката, а след това Общината да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител.

„Всичко това ще се случва под наблюдението на Министерството на енергетиката, пред което Община Сливен се отчита за всеки похарчен лев. Смея да твърдя, че тя е от най-изрядните общини, която подава документи”, каза Станков. Той обяви, че крайният срок, по който трябва да бъдат изпълнени дейностите, е 30.04.2017г. и дотогава ще бъдат признати разплатените средства по програмата, които са 100 процента безвъзмездно финансиране.

Кметът Стефан Радев благодари за добрия диалог с Министерството на енергетиката. В отговор на въпрос от журналисти, той отрече идните студени дни да попречат на реализацията на проекта и изрази надежда, че ще бъде спазен срокът.

В Спортна зала ”Васил Левски” ще бъде изградена вентилационна и отоплителна инсталация от най-модерен тип на игрище за баскетбол, съблекални, умивални, стаи за треньори, фоайе, фитнес зала. Ще бъде доставен и монтиран котелна газообразно гориво – 195 кW, комплект с газо – нафтова горелка.

В ПХГ„Дамян Дамянов“ строително-монтажните работи включват доставка и монтаж на абонатна станция за отопление, оборудвана с необходимите контролно-измервателни уреди и автоматика, както и полагане на външен топлопровод, който се включва към основния от топлофикационното дружество в града.

Съгласно данните от направения енергиен одит, след реализиране на мерките за енергийна ефективност, ще се постигне икономия на енергия и намаляване въглеродните емисии. За спортна зала ”Васил Левски” се очаква икономия от 19 % от размера на сегашното потребление на енергия в обекта. С намаляване на потребяваната енергия ще се реализира и намаление на въглеродните емисии с 33 тона годишно. За ПХГ „Дамян Дамянов“ се очаква икономия на енергия до 47 % от размера на сегашното потребление на енергия в обекта. С намаляване на потребяваната енергия ще намалеят и въглеродните емисии с 11 тона годишно.

Настоящият проект е допълнение на реализиращ се в момента проект "Подобряване на енергийната ефективност и внедряване на устойчив модел за енергиен мениджмънт в 4 сгради със социално предназначение, Община Сливен" по Компонент 1 на схема BG04-02-03 за финансиране на мерки за енергийна ефективност на 4 сгради: ОУ "Христо Ботев", Спортно училище „Димитър Рохов”, Дом за стари хора, СУ „Хаджи Мина Пашов”. В момента в четирите сгради текат строително-монтажни работи.

 

09.11.2016 г.

Снимки

Община Сливен получава допълнителни средства по проект за енергийна ефективностОбщина Сливен получава допълнителни средства по проект за енергийна ефективност