Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще обучава 80 трайно безработни младежи

15 ноември 2016 18:54,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 520
...

Продължава изпълнението на проект „Устойчиво интегриране на младите хора от община Сливен на пазара на труда, които са в риск от социално изключване”. Основната му цел е да идентифицира и мотивира неактивни лица от 18 до 29 годишна възраст за активно включване в обучение или реално участие на пазара на труда. Проектът предоставя възможности за обучение на 80 младежи, както и придобиването на професионални умения и квалификация по професията „работник в озеленяването” и част от професията „помощник в строителството”. Община Сливен, като бенефициент, се ангажира с наемането на 60 от обучените лица за период до 6 месеца. „Всички младежи от периода на обучение ще получават стипендия”, съобщи ръководителят на проекта Донка Славова, главен експерт в общината.

Това стана на пресконференция днес в областния информационен център. В срещата взеха участие заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, зам.-кметът по икономическо развитие и евроинтеграция Стоян Марков, Стамо Йовчев от Бизнес центъра, партньорите от Соник Старт, както и обучители по професиите и експерти от община Сливен.

„Надявам се да дадем възможност на една категория млади хора, които не са имали възможност нито да бъдат в образователната система, нито са имали заетост през последните месеци. На една част от тях община Сливен ще предостави работа в рамките на 6 месеца. Това е възможност отново да осигурим работни места, дори и за такава група на която й липсва квалификация. Този проект ще допринесе за нашия по-добър изглед на града, тъй като младежите ще бъдат обучавани за озеленители и строителни работници така и за самите хора да получат квалификация, която да им помогне да си намерят работа и по-нататък”, посочи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Икономически неактивните младежи могат да бъдат целева група, само ако за период от минимум 4 месеца преди включването са били извън заетост, извън образователната система, както и ако не са били регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ през предходните 12 месеца (условията са кумулативни). Парнтньорите от Соник старт провеждат по населени места дискусии с младежи и разясняват целите на проекта. Вече са попълнени 81 анкетни карти, но не всички от желаещите отговарят на условията за участие в обучението, защото част от тях са регистрирани като безработни в Бюрото по труда.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., приоритетна ос 1, процедура „Активни”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Инициатива за младежка заетост. Бенефициент на проекта е Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Бизнес Център /Бизнес Инкубатор - Сливен", Сдружение „Национална мрежа за бизнес развитие” и „Соник Старт” ООД. Безвъзмездната финансова помощ е на стойност 365 292, 34 лв., съгласно договор BG05M9OP001-1.002-0080-C01.

Проектът започна на 01.08.2016 г. и е със срок на изпълнение 16 месеца.