» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Дискутираха възможностите за социално предприемачество на среща в Областна администрация

17 November 2016 13:49,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 657
Снимка 1

На 17.11.2016 г. Областна администрация Сливен, съвместно с Областен информационен център, проведе информационна среща за социалното предприемачество. Тя беше в рамките на разширено заседание на Областния координационен съвет, ръководено от областния управител Татяна Петкова. Участваха представители на общините, дирекциите за социално подпомагане, дирекциите „Бюро по труда“, РЗИ-Сливен, РУО-Сливен, БЧК-Сливен, НПО в сферата на предоставянето на социални услуги. Тук бяха и двамата младежи от инициативата „Мениджър за един ден“.

Основната цел на срещата беше представянето на новата процедура „Развитие на социалното предприемачество“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Обявата за нея е от 12 октомври 2016 г., а крайният срок за проектните предложения е 5 януари 2017 г.

„Очаква се изпълнението на тази нова схема да надгради постигнатите резултати по схема „Социално предприемачество - Популяризиране и подкрепа на социални предприятия /Пилотна фаза/“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013“, каза при откриването областният управител. Тя допълни, че за съжаление в нашата област няма изпълнявани проекти по тази схема, което е поводът за организиране тази среща.

Яница Вушева – експерт в Областен информационен център Сливен, представи схема „Развитие на социалното предприемачество”, а Емилия Дескова - старши експерт в отдел „Регионален мониторинг и контрол” към МТСП, и Стефка Табакова – експерт към АСП, запознаха присъстващите с успешно реализирани проекти по схемата от пилотната фаза през миналия програмен период. Мария Шишкова от „Национален алианс за работа с доброволци“ също сподели опита на своята организация в областта на социалното предприемачество.

Социалните предприятия се създават за постигане на социални цели и подчиняват икономическата си дейност именно на това, за разлика от повечето предприятия на пазара, чиято цел е да реализират печалба в полза на собствениците и акционерите си. Социалните предприятия имат разнообразни форми, занимават се с много дейности в полза на различни целеви групи.

 

Повече информация за схемата – в прикачения файл.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4

Files

Социално предприемачество [751KB]

Portable Document Format File