Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нови социални услуги за област Сливен се предвиждат в Плана за изпълнение на Стратегията за деинституционализация

21 ноември 2016 15:34,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 641
Снимка 1

Това стана ясно на заседание на Областния координационен механизъм по деинституционализация, проведено на 21.11.2016 г. под председателството на областния управител Татяна Петкова. В заседанието участваха Георги Симеонов – изпълнителен директор на организация „Надежда и домове за децата – клон България“, и Елена Петкова - национален експерт по детски политики към „Надежда и домове за децата – клон България“.

Целта беше да се представят Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“ и да се направи преглед на действащите на територията на област Сливен услуги в контекста на процесите по деинституционализация.

Планът е приет с Решение на Министерски съвет от 13 октомври тази година и включва оценка на резултатите от изпълнението на плана досега и очертава приоритетите, целите, мерките и дейностите на процеса на деинституционализация в оставащия период за изпълнение на Националната стратегия.

Георги Симеонов каза, че планът е подготвян в продължение на 2,5 г. като участниците в този процес са направили много компромиси без да се избягва от основната цел на стратегията. „Тази цел е да създадем среда за българските деца в риск да живеят по-добре и да станат по-добри хора, психически и физически здрави“, каза Симеонов и допълни: „Ключовите принципи на които се основава документът са: мисъл за правата на децата, ефективност, ефикасност и качество, а в центъра на интервенциите са не само потребностите на децата, но и техните семейства“. Стана ясно още, че държавата е планирала средства, за да се осъществят заложените услуги, така че да се случи реформата, а не да се разчита само на средства от оперативни и други програми.

Симеонов представи и конкретните дейности за изпълнение на плана, а координацията му на областно ниво ще се извършва от областния управител чрез Областния координационен механизъм, в който участват кметовете на общините и ръководителите на териториалните структури на МТСП, МЗ и МОН, както и представители на НПО и др. Планът е публикуван в интернет.

Елена Петкова представи проект на карта на услугите, предвидени в Плана за действие. Това са 149 услуги за 7 092 потребители за цялата страна, като това включва създаването на 66 нови услуги, а финансирането им ще става от държавния бюджет, ОП „Региони в растеж“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Наука, образование и интелигентен растеж“.

Конкретно за област Сливен до 2018 г. се предвиждат: нов Център за обществена подкрепа, задължително със звено „Спешен прием“, в Сливен; Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст в Нова Загора; Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания в Сливен; Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи (здравно-социална резидентна услуга) в Сливен. Проектът на карта е отворен документ и ще бъде консултиран с общините.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5