» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Младежка театрална трупа от Мелитопол посети областния управител на Сливен

22 November 2016 16:50,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 807
Снимка 1

На 22.11.2016 г. областният управител Татяна Петкова и заместниците й Веска Вълчева и Камен Костов се срещнаха с актьорите от студентски театър-студио „Перехрестя“ (Кръстопът) към Центъра по българистика на Мелитополския държавен педагогически университет „Б. Хмелницки“ - гр. Мелитопол, Украйна, и техните ръководители д-р Наталия Краско – преподавател в университета, и Людмила Козар – театрален режисьор, сценарист и поет. Те бяха придружени от Иван Иванов - председател на Обществения съвет на Бесарабско-Таврийската диаспора в Сливен.

Гостите споделиха впечатленията си от България и Сливен, а Краско и Козар разказаха, че преди 200 г. техните предци са се изселили от сливенското с. Гавраилово.

Трупата е тук за отбелязване на 100 години от рождението на българския писател от Таврия Мишо Хаджийски. В рамките на честването беше представена книгата „Болката на паметта“ на Анна Малешкова и доц. д-р Николай Куртев, посветена на живота, творчеството и обществената дейност на Мишо Хаджийски. Снощи във Военния клуб беше се състоя и спектакълът „Гладна година“ на студентски театър-студио „Перехрестя“ по едноименната новела на Хаджийски.

Областният управител пожела на младежката трупа много успехи в това благородно начинание. „Това, което сте си поставили за цел е много отговорна мисия – чрез литературата и театъра да изучавате и представяте и българската история. Това е историята на нашите сънародници, изселени от родния дом,“ каза тя. Петкова сподели, че където и да се намират българите по света, те винаги силно обичат родния край. „Присъщо за нас е да изпитваме дълбоки чувства към предците си и винаги да се връщаме към корените си,“ каза още областният управител.

Иван Иванов подари книгата на Хаджийски „Пуста чужда чужбина“. Той отправи покана към Петкова да посети празника на Мелитопол през септември, в рамките на който се предвижда и ден на украйнско-българското приятелство.

Мишо Хаджийски е таврийски българин, роден през 1916 г. в с. Инзовка, близо до Мелитопол. Той е писател, създал множество разкази, и общественик, защитавал правата на българите в Таврия. Основните теми в творчеството му са свързани с неговия роден край - преселването на българите в Таврия през 1861-1862 г., техният живот в новата им родина и отражението на историческите превратности върху него. Характерен е изказът му, като използва архаичен български език.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4