Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първата фаза от изработването на Регионалното прединвестиционно проучване за ВиК-Сливен беше представена днес

20 декември 2016 15:25,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 624
Снимка 1

На 20.12.2016 г. в Областна администрация Сливен беше представен напредъкът при изготвянето на Регионалните прединвестиционни проучвания /РПИП/ за водоснабдяване и канализация за обособена територия, обслужвана от оператор „ВиК-Сливен“. Участие в срещата взеха областният управител Татяна Петкова, представители на общините, екипът на Консорциум ДЗЗД „РПИП ВиК Бургас, Сливен, Шумен“, управителят на ВиК-оператора и представител на Асоциацията по ВиК-Сливен.

Стана ясно, че е приключила първата фаза от процеса на изготвяне на РПИП. Събрани са данни за съществуващите водоснабдителни системи и съоръжения – водоизточници, санитарно-охранителни зони, ПСПВ, помпени станции, резервоари, дължина, диаметър и вид на довеждащи и магистрални водопроводи, разпределителна водоснабдителна мрежа, справки за водни количества, аварии, загуби, експлоатационни разходи - за населените места с над 50 ж. Освен това са извършени посещения на място, енергийно и конструктивно обследване, изчисления на воден баланс с реална консумация и загуби, лабораторни измервания на качеството на водите, измервания на поток, налягане в системите и изчисляване на загуби. Видно от анализа е, че загубата на вода за Сливен е 74,87 %, за Нова Загора - 85,25 %, за Твърдица е 78,53 %, а за Котел е 82,56%.

Изводите от анализа са, че в кварталите „Младост“, „Ново село“, „Даме Груев“, „Българка“ и централна градска част тръбите – стоманени или етернитови, са силно амортизирани, с малки диаметри, без необходимия напор и често авариращи. Същото е положението и в другите населени места. Извършен е и анализ за качеството на питейната вода. В някои населени места се наблюдават трайни отклонения в параметрите.

В рамките на тази първа фаза са валидирани границите на агломерациите на територията на ВиК-оператора. Валидирани са 2 агломерации с над 10 хил. екв. ж. (Сливен-Речица и Нова Загора) и 10 агломерации с между 2 хил. и 10 хил. екв. ж.

Извършено е обследване и анализ на ефективността на канализационната система и е изготвена карта с актуалната канализационна мрежа. Констатирано е, че сглобките на бетоновите елементи са с разминаване, като са се образували стъпала, които затрудняват безпроблемното движение на водата и са предпоставка за задържане на битови материали и отпадъци. Стените на тръбите са изронени и са се образували отвори. Проблеми се наблюдават и при функционирането на ПСОВ в Сливен и Нова Загора.

Въз основа на целия подробен анализ са изведени препоръки за вземане на мерки за подобряване на параметрите на цялата водоснабдителна и канализационна мрежа на населените места в областта.

През втората фаза от изготвянето на РПИП ще бъде подготвен и предаден Формуляр за кандидатстване за европейско финансиране за проектите в агломерациите над 10 000 екв.ж. Третата фаза ще включва изготвянето на идейни проекти за линейна ВиК инфраструктура в обхвата на инвестиционното намерение.

Снимки

Снимка 2