» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Изложба „Още едно послание от древността” е открита в Сливен

21 December 2016 09:50,
Emission of: Municipality Sliven 7 years ago, number of readings: 634
...

Директорът Николай Сираков: С новите експонати музеят става уникален

 

Директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков представи изложба на артефакти, открити при археологически разкопки през 2009 година. Представени са експонати, намерени в надгробни могили в землищата на селата Трапоклово и Чинтулово. Те са реставрирани близо 7 години от Искрен Шопов и доц. Георги Мавров.

Изложбата е подредена в залите на Регионалния исторически музей. Сред уникатите са бронзова хидрия със сфинкс, бронзов леген, тракийски глинени съдове, златен нагръдник, златен пръстен, както и женски обувки от преди 1900 години. Обувките са едни от малкото открити при редовни археологически разкопки в България и представят древната дамска мода през Римската епоха. Изработени са от кожа и текстил, като са обшити с бронзова тел.

„Досега в Сливенския исторически музей не сме имали подобна хидрия. С новите експонати музеят става уникален”, посочи директорът Николай Сираков.

Археологическите материали са от V в. пр. Хр. и от ІІ в. сл. Хр. Открити са от екипа на археолога Диана Димитрова и РИМ в Попова могила (с. Трапоклово) и Златната могила (с.Чинтулово).

21.12.2016 г.

 

Photos

...