» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Мерки срещу разпространението на птичи грип бяха набелязани на спешно заседание на Областната епизоотична комисия

30 December 2016 12:30,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 542
Снимка 1

На 30.12.2016 г. по искане на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев беше свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия. То беше водено от областния управител Татяна Петкова, а на него, освен членовете на комисията, присъстваха и представители на ОД на МВР – Сливен и ТД на ДАНС - Сливен. Поводът за заседанието беше усложнената епизоотична обстановка с разпространението на болестта инфлуенца по птиците /грип/ и взетите решения по време на среща на Министъра на земеделието и храните с представители на институциите и птицевъдния бранш, състояла се на 28.12.2016 г.

На това основание и след проведеното днес заседание, областният управител издаде заповед за свикване и провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии. В заповедта се предвиждат и мерки като:

Директорът на ОДБХ-Сливен да организира съвместни проверки с представители на орнитоложки дружества, ловно-рибарски дружества и държавни лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Забраняват се всякакви пазари на птици. Предприемат се мерки за биосигурност в птицевъдните обекти и за вирусологични изследвания.

Не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете и контакт с диви птици. Заедно с РДГ-Сливен се провежда и информационна кампания за болестта и начините на предаването й. Домашните птиците, отглеждани в селата Тополчане, Калояново, Дебела кория, Сотиря, Панаретовци, Самуилово, Мечкарево, Глуфишево, Жельо войвода, Крушаре, гр. Кермен, Езеро, Баня и гр. Нова Загора да бъдат затворени в личните стопанства. Ангажират се кметовете за преброяване и регистрация на отглежданите птици в тези населени места, както и се организира извършването на клинични прегледи.

Огнища на болестта са регистрирани в 13 държави, най-много в Германия и Унгария. В България от 16 декември досега са регистрирани 14 огнища, най-много в Пловдивско и Видинско. Болестта се пренася от дивите прелетни птици, а предаването става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти.