Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие съгласува държавния план-прием в 8 и 9 клас

22 февруари 2017 11:55,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 590
Снимка 1

На 22.02.2017 г. се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от областния управител Татяна Петкова. Присъства и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Бисерка Михалева. Тя обърна внимание на един тежък за нашия регион проблем – отпадането на децата от образователната система. Само за първия срок на настоящата учебна година са отпаднали 196 ученици от 1 до 12 клас, най-вече в 7-8 клас.

Членовете на ПКЗ разгледаха и приеха държавният план-прием в 8 и 9 клас за учебната 2017/2018 г. в област Сливен. От РУО - Сливен представиха обобщените предложения по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии и в средните училища на територията на област Сливен.

Поради промени в нормативната уредба, за учебната 2017/2018 г. по изключение е изготвено предложение за държавен план-прием на два випуска – за учениците, които завършват основно образование в 7 клас и за учениците, които завършват основно образование в 8 клас. За постигане на новия план-прием директорите на професионалните гимназии са го съгласували с работодателите, общините, дирекциите „Бюро по труда“.

Представен бе анализ на изпълнението на план-приема за учебната 2016/2017 г., информация за броя и баланса на учениците, завършващи 7 и 8 клас през учебната 2016/2017 г.

Направена беше обосновка на държавния план-прием за новата учебна година, съобразен с предложенията на директорите на училищата от област Сливен. Държавен план-прием в област Сливен осъществяват 8 професионални гимназии, 3 профилирани гимназии, 10 средни училища, 1 спортно и 2 училища по изкуствата. Планират се 72 паралелки при 1844 ученици в 8 клас и 37 паралелки за 934 ученици в 9 клас. Разкрива се прием по 4 нова професии по заявка на работодателите и на училищата – 1 за община Нова Загора, 1 за община Твърдица и 2 за Сливен.

Областният управител каза в заключение, че предложението обхваща всички професионални направления, необходими на местния бизнес. „Продължава и дуалното обучение, което има голямо бъдеще в региона. Много деца са от уязвими семейства и такова обучение е стимул да овладеят професия, още повече че в 10 клас получават стипендии, а в 11 и 12 клас – 90% от работната заплата. Необходимо е обаче повече работодатели да проявяват активност в това отношение“, каза още Петкова.

На днешното заседание директорът на РСЗ-Бургас Пенка Кирилова запозна членовете на ПКЗ с Националния план за действие по заетостта за 2017 г. и представи информация за актуалните програми и проекти за заетост и обучение.

Новият национален план по заетостта си поставя за цел намаляване продължителността на безработицата и намаляване на младежката безработица. Новите насърчителни мерки са в посока повече мобилност, подкрепа на заетост за хора с трайни увреждания, проучване потребността на бизнеса от работна сила чрез комисиите по заетост. За годината в национален мащаб са предвидени общо средства за заетост, обучение, други мерки в размер на 73 млн.лв.

Три нови схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартират скоро. Едната от схемите е „Обучение на възрастни, преминали курсове за ограмотяване“. Схемата „Ваучери за заети лица“ е насочена към лица на трудов договор, извън държавната администрация. Новост в схемата е, че е предвидено минимално съфинансиране от страна на заетите лица, които ще се включат в програмата. Схемата „Готови за работа“ е насочена към неактивни младежи до 29 г., за които ще бъдат организирани ателиета и трудови борси.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5