Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен регламентира местата за политическа агитация по време на изборите

24 февруари 2017 17:23,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 552

Специално поставените табла по главната улица на бул. „Цар Освободител” в Сливен са регламентираните места за поставяне на плакати, обръщения и други предизборни агитационни материали за насрочените на 26 март 2017 година избори за народни представители. Това се посочва в заповед, издадена от кмета Стефан Радев. Разпределението на таблата между кандидатите е по схема, като номерацията на таблата е съобразена с поредността на номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината, участващи в изборите.

Агитационни материали на сгради, огради и витрини, трябва да се поставят само след писмено съгласие на собственика или управителя на имота. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава, в съответствие с чл. 183 от Изборния кодекс. Агитационните материали се поставят така, че при премахването им да не се нанасят вреди на конкретните обекти, както и да се опази околната среда. Кметовете на кметства и кметските наместници трябва да определят със своя заповед местата за поставяне на агитационни материали на територията на населените места, при спазване на посочените в заповедта изисквания.

 

Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни и информационно-разяснителни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до приключване на изборите и публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания. Не се допуска използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението. Забранява се ще използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, както и използването на агитационни материали, които накърняват честта и доброто име на участниците в информационно-разяснителната кампания и кандидатите. Забранено е използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения. Забранено е да се използва държавният и общинският транспорт за предизборна агитация. Не се допуска провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала и провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации. Със заповедта се забранява предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден, предизборна агитация от служители на вероизповеданията. Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди. Не трябва да се поставят агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. В търговска реклама не трябва да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат.

Партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали в 7- дневен срок след изборния ден, в изпълнение на разпоредбите на чл. 186, ал.3 от Изборния кодекс.

Актове за установяване на административни нарушения по чл. 472, и чл. 473 от Изборния кодекс, се съставят от оправомощени в нарочна заповед длъжностни лица от общинската администрация. Установяването на нарушенията, съставянето на актове, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложена на секретаря на Община Сливен Валя Радева.

Предизборната кампания се открива на 24 февруари 2017 година и приключва в 24 часа на 24 март 2017.

 

 

24.02.2017г.

Файлове

Заповедта на кмета [69.7KB]

Microsoft Word Open XML Document