» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Открит беше обновен корпус към затвора в Сливен

28 February 2017 13:39,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 1313
Снимка 1

На 28.02.2017 г. областният управител на Сливен Татяна Петкова участва в церемонията по откриване на обновения корпус на женския затвор в Сливен. Официални гости бяха служебният министър на правосъдието Мария Павлова, началникът на кабинета Ваня Караганева, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Гергана Георгиева, представители на местната изпълнителна власт, магистрати и др.

Началникът на затвора комисар Йордан Данев припомни накратко историята на женския затвор. Той е единственият в страната за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода” и мярката за неотклонение „задържане под стража”, наложени на жени, а в поправителния дом - на непълнолетни девойки.

Комисар Данев информира, че са ремонтирани и обновени 6 отделения в основния корпус, като целта е привеждане на условията в затвора съгласно европейските изисквания. През юли 2016 г. е сключен договор за ремонтните дейности със сливенска строителна фирма. Ремонтирани са 76 жилищни помещения с обособени санитарни възли, 6 коридора, 6 умивални, кабинети по интереси, както и е монтирана соларна система за топла вода. Ремонтът е финансиран с бюджетни средства и е на стойност 1 093 682 лева.

Министър Павлова каза, че мерките за подобряване на условията в затворите са част от програмата на българското правителство за изпълнение на пилотното решение на Европейският съд по правата на човека от 2015 г. и нееднократните мониторингови препоръки на национални и международни организации за привеждане на условията в затворите в съответствие с европейските стандарти. „Отговаряме частично на многобройните критики към лошите условия в местата за лишаване от свобода, като чрез този ремонт се осигуряват санитарни възли в помещенията и 4 кв. м. жилищна площ на лице, както и повече време за използване на топла вода чрез монтираната соларната система“, каза тя. Министър Павлова допълни, че служебното правителство продължава ангажиментите за подобряване условията в затворите като до дни ще бъде открито чисто ново затворническо общежитие от закрит тип в гр. Дебелт.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6