» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова проведе днес среща във връзка с безопасното съхранение на боеприпаси.

08 July 2008 10:00,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1043
111

Присъстваха началникът на Сливенския гарнизон полк. Николай Спиров, комисар Стефан Маринов – директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението" и Йордан Йорданов – началник отдел „ГЗ и ОКИЦ" в дирекция „Гражданска защита" - Сливен. Целта на срещата бе г-жа Чолакова да се запознае с резултатите от проверките на военните складове на територията на областта във връзка с безопасното съхранение на горива и боеприпаси.

Извършената от началника на Сливенския гарнизон и командирите на поделенията проверка трябваше да изясни състоянието на потенциално опасните обекти и съоръжения и да се набележат мерки за повишаване на техническата им безопасност. Потенциално опасните обекти на територията на областта са складовете за боеприпаси в местността „Ябълка" край Сливен, складът за гориво-смазочни материали /ГСМ/ на ГЩ, складът за боеприпаси в с. Сотиря и складът за ГСМ на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен.

Полк. Спиров увери на срещата, че всички инспектирани обекти и съоръжения са изградени съгласно изискванията за съхраняване на боеприпаси и на този етап основание за безпокойство няма. Резултатите от проверката сочат, че са взети мерки и няма опасност от инциденти. Но дори и да възникнат извънредни ситуации няма да има обгазяване с отровни вещества или друга опасност за местното население, а щетите ще са сведени до минимум. Оповестяването на четирите обекта е предварително организирано. Взаимодействието с противопожарните служби осигурява навременна реакция в случай на необходимост.

Охраната на „Ябълка" и склада за ГСМ се извършва от частни фирми, но след като им е извършено обследване и дадени препоръки от страна на полицията. Хранилището в Сотиря се охранява от въоръжен наряд от Центъра за подготовка на танкови подразделения.

Като проблем бе изтъкнат недостигът на техника и личен състав за окосяването на избуялата тревна растителност в района на складовете с боеприпаси. Състоянието на съоръженията в склада за ГСМ ежедневно се контролира от военните. Проблем за склада в Сотиря е близостта на сметището и реалната възможност от пренасяне на пожари от него.

По повод вчерашното взривяване на старата сграда на фабрика „Тони" стана ясно, че никое от присъстващите ведомства не е било предварително уведомено. Г-жа Чолакова поиска да се провери как е нормативно разпоредено да се подава предварителна информация в такива случаи.

Областният управител бе запознат от участниците в срещата с готовността на подчинените им сили и средства за действие при възникване на бедствия и извършване на спасителни и аварийно-възстановителни дейности през летния сезон.