» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител Румен Христов присъства на откриването на първия интермодален терминал край Пловдив

31 March 2017 15:31,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 698
Снимка 1

На 30.03.2017 г. заместник областният управител Румен Христов беше сред официалните гости на откриването на първия у нас интермодален терминал край гр. Пловдив. Той бе изграден на жп гара Тодор Каблешков в пловдивското село Златитрап.

На церемонията беше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Съоръжението дава възможност за комбиниран превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен транспорт и осигурява максимална ефективност на товаропотока от и за Централна и Западна Европа, както и в посока Близкия и Далечния изток и дори до Китай. Очаква се интермодалният терминал да заработи още тази година. Според специалисти на терминала могат да се обработват около 50 контейнера дневно.

Освен интермодалния терминал, министър Алексиев откри и обновения железопътен участък Стамболийски - Пловдив, по който още през април влаковете ще развиват скорост до 160 км/час. Разстоянието от Пазарджик до Пловдив с влак вече ще се минава за 20 минути. Това е изключително облекчение за близо 6000 души, които ежедневно пътуват по работа по това направление. Отсечката е част от Tpaнceвpoпeйcĸaтa жeлeзoпътнa мpeжa, финансирана oт ОП „Tpaнcпopт“ 2007-2013 г. Cтoйнocттa нa жп yчacтъĸa Cтaмбoлийcĸи - Πлoвдив e нaд 67 млн. лв. Той е дълъг 53 ĸм.

Photos

Снимка 2Снимка 3