» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Татяна Петкова участва в церемонията по откриване на обновената жп линия Пловдив – Бургас

31 March 2017 15:32,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 650
Снимка 1

На 31.03.2017 г. областният управител Татяна Петкова участва в официалната церемония по откриване на последните два рехабилитирани железопътни участъка между Пловдив и Бургас. С това завършва целият проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъка от железопътната линия Пловдив – Бургас“.

За откриването с влак от Стара Загора пристигна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Железопътната линия Пловдив - Бургас е с разгъната дължина 292 км и е част от железопътното трасе Драгоман - София - Пловдив - Бургас, което е основна артерия за товарни превози на територията на България. Средната скорост на движение по трасето преди започването на строителните дейности е била около 60 км/ч. С реализирането на проекта се постига проектна скорост от 100-160 км/ч.

Министър Алексиев заяви, че в този програмен период по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ще бъде модернизиран още участъкът между Скутаре и Михайлово и ще бъдат изградени системи за сигнализация и телекомуникации по направлението между Пловдив и Бургас. Той добави, че до пет години цялото направление от сръбска граница през Пловдив до Бургас да бъде напълно модернизирано, оперативно съвместимо и отговарящо на европейските стандарти. Предприети са действия за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ, за да може да се гарантира различно ниво на железопътните превози.

Проектът „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от железопътната линия Пловдив – Бургас“ се изпълнява по три обособени позиции. Първата включва рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово - Калояновец, като стойността на договора - 35 582 812,30 лева с ДДС. Втората включва рехабилитация на железопътните отсечки Стара Загора - Завой и Завой - Зимница за 162 688 909,23 лв. без ДДС, а третата рехабилитация на железопътната отсечка Церковски - Карнобат и подновяване на железния път в отсечката Карнобат - Бургас е на стойност 157 689 484,79 лв. без ДДС.

Photos

Снимка 2