Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Успешно приключи изпълнението на програма по Норвежкия финансов механизъм с бюджет над 2 млн. евро

01 април 2017 08:16,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 655
 Успешно приключи изпълнението на програма по Норвежкия финансов механизъм с бюджет над 2 млн. евро

Успешното приключване на Програма BG11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, финансирана по Норвежкия финансов механизъм, беше отбелязано вчера на заключително събитие в Гранитна зала на Министерския съвет.

„С бюджет от 2,3 милиона евро подпомогнахме укрепването на капацитета и развитието на човешките ресурси в българските публични институции, местните и регионални власти. Нещо повече, създадохме основа за партньорство и обмен на добри практики между всички участници“, отбеляза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова.

Освен към екипа по управление на програмата – дирекция „Добро управление“ в Министерския съвет, с директор г-жа Ирена Първанова, г-жа Крумова отправи благодарност към норвежките партньори от Асоциацията на местните и регионални власти и Баренцовия секретариат за оказаната подкрепа. „Уверена съм, че създаденото партньорство между българските и норвежките организации ще има своето продължение и надграждане“, каза тя.

В рамките на програмата са реализирани два големи проекта – за укрепване капацитета на Националното сдружение на общините в Република България и за разработване на регионална база данни за трансгранично сътрудничество. Осъществен е обмен на опит по важни за общините теми, като диалогът с централната власт, координация на предоставяните услуги и устойчиво и прозрачно финансово управление. Като част от проекта за регионална база данни са създадени партньорства със съседни на България държави за обмен на статистическа информация, която позволява анализ на данни за региона.

 

В първия проект – „Укрепване капацитета на НСОРБ и българските общини чрез сътрудничество с Норвежките местни и регионални власти“, Националното сдружение на общините, чрез сътрудничество и трансфер на знания с Норвежката асоциация на местните и регионални власти, постигна подобряване на институционалния капацитет и развитие на човешките ресурси на българските местни власти и на НСОРБ. В процеса на изпълнение бяха осъществени дейности в областта на усилване на капацитета за ефективен диалог с централните власти, подобряване на институционалния капацитет на екипа на НСОРБ в предоставянето на услуги на своите членове, подобряване на общинското финансово управление, водещо до по-добри общински услуги, стимулиране на междуобщинското сътрудничество (повече информация - на сайта на проекта: http://norway.projects-namrb.org/index.php/bg/).

Вторият проект – „Български трансграничен диалог. Разработване на регионална база данни за трансгранично сътрудничество“, беше изпълняван от ГД „Управление на териториалното сътрудничество“. В партньорство с НСИ, от българска страна, и с Норвежкия Баренцов секретариат беше разработена онлайн платформа „Patchwork Balkan“, която е напълно безплатна и достъпна на адрес www.patchworkbalkan.org. Системата е интерактивна и може да бъде актуализирана и допълвана от потребителите, като им позволява да извличат и визуализират различни социално-икономически, географски, демографски и други данни, свързани с трансграничните региони на страните партньори. Тя е достъпна за свободно ползване от широк спектър заинтересовани лица – граждани, журналисти, неправителствени организации, фирми, местни и национални власти. Данните от платформата позволяват разработването на аналитични материали, които отразяват информация за развитието на регионите. Те ще спомогнат за измерване на устойчивостта на изпълняваните в граничните райони проекти с европейско финансиране (повече информация – на сайта на проекта: http://www.bbdstats.org/).

Програма BG 11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“ създаде платформа за изграждане на капацитет и институционално сътрудничество между българските и норвежките публични институции, местни и регионални власти, като предложи пакет от мерки, който се реализира чрез изпълнението на два предефинирани проекта, финансирани от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Общият бюджет на двата предефинирани проекта бе 2 371 765 евро, от които приносът на Норвежкия финансов механизъм е 2 016 000 евро. Програмата подпомогна укрепването на институционалния капацитет и развитието на човешките ресурси в българските публични институции, местни и регионални власти чрез сътрудничество и трансфер на знания със сродни институции в Норвегия (повече за програмата – на сайта на програмата http://bg11norwaygrants.bg/).

На събитието присъстваха представители на бенефициентите – Емил Савов, заместник-изпълнителен директор на НСОРБ и Милена Ковчазова, представител на ГД „Управление на териториалното сътрудничество“ в МРРБ, представители на Националното координационно звено, наблюдатели от страна на дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите, партньори и гости.