Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Татяна Петкова участва в Международната конференция „Синя кръгова икономика“

05 април 2017 10:12,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 609
Снимка 1

На 04.04.2017 г. областният управител Татяна Петкова, като председател на Асоциацията по ВиК-Сливен, участва в Деветата международна конференция БУЛАКВА – „Синя кръгова икономика“, която се преведе в Интер Експо Център – София.

Конференцията беше организирана от Българската асоциация по водите /БАВ/. Тя беше открита от Ирина Костова - министър на околната среда и водите, Теодор Седларски - министър на икономиката, и вицепремиера Малина Крумова.

При откриването министър Костова каза, че реализацията на големите инвестиционни проекти във ВиК сектора изисква мобилизирането на национален управленски, експертен и изпълнителски ресурс, за да се покрият изискванията на законодателство на ЕС в областта на околната среда. В тази връзка кръговата икономика предлага оптимални решения за разумното използване на ресурсите. Тя представи постигнатото в тази област през първия програмен период на ОП „Околна среда“ – изграждане на 50 пречиствателните станции за отпадъчни води и над 2500 км ВиК мрежа. Припомни и направеното за чистотата на Черно море, където са инвестирани над 350 млн. лева. Основните принципи на финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020“ са ресурсната ефективност и устойчивото развитие.

Министър Седларски обърна внимание на въздействието, което кръговата икономика оказва върху цялата икономика за повишаване на ефективността при използването на първични суровини, чрез връщане на отпадъците в икономиката като висококачествени вторични суровини. Министерството на икономиката подкрепя чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“ мерки за насърчаване на кръговата икономика. Една от процедурите е за подкрепа на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите в областта на отпадъците, водите и рециклирането на материали и ще предостави на малки и средни предприятия мерки за ефективно използване на ресурсите им. Бюджетът на процедурата е 71 млн. лева.

Целта на конференцията бе да представи приоритетите, перспективите и изискванията пред отрасъл ВиК за по-ефективна работа, като основен акцент на тазгодишното издание бе темата „Синя кръгова икономика“.

Основните тематични направления на конференцията бяха: Иновативни технологии, материали и съоръжения; Енергийна ефективност в сектора; Съвременни технологии за третиране на отпадъчни води и утайки; Икономично използване на водните ресурси: повторно използване, поливни системи; ИКТ решения – GIS, SCADA, ЕRP (за управление на бизнеса), системи за фактуриране; Научно-изследователски разработки.