» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Татяна Петкова участва в Международната конференция „Синя кръгова икономика“

05 April 2017 10:12,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 612
Снимка 1

На 04.04.2017 г. областният управител Татяна Петкова, като председател на Асоциацията по ВиК-Сливен, участва в Деветата международна конференция БУЛАКВА – „Синя кръгова икономика“, която се преведе в Интер Експо Център – София.

Конференцията беше организирана от Българската асоциация по водите /БАВ/. Тя беше открита от Ирина Костова - министър на околната среда и водите, Теодор Седларски - министър на икономиката, и вицепремиера Малина Крумова.

При откриването министър Костова каза, че реализацията на големите инвестиционни проекти във ВиК сектора изисква мобилизирането на национален управленски, експертен и изпълнителски ресурс, за да се покрият изискванията на законодателство на ЕС в областта на околната среда. В тази връзка кръговата икономика предлага оптимални решения за разумното използване на ресурсите. Тя представи постигнатото в тази област през първия програмен период на ОП „Околна среда“ – изграждане на 50 пречиствателните станции за отпадъчни води и над 2500 км ВиК мрежа. Припомни и направеното за чистотата на Черно море, където са инвестирани над 350 млн. лева. Основните принципи на финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020“ са ресурсната ефективност и устойчивото развитие.

Министър Седларски обърна внимание на въздействието, което кръговата икономика оказва върху цялата икономика за повишаване на ефективността при използването на първични суровини, чрез връщане на отпадъците в икономиката като висококачествени вторични суровини. Министерството на икономиката подкрепя чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“ мерки за насърчаване на кръговата икономика. Една от процедурите е за подкрепа на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите в областта на отпадъците, водите и рециклирането на материали и ще предостави на малки и средни предприятия мерки за ефективно използване на ресурсите им. Бюджетът на процедурата е 71 млн. лева.

Целта на конференцията бе да представи приоритетите, перспективите и изискванията пред отрасъл ВиК за по-ефективна работа, като основен акцент на тазгодишното издание бе темата „Синя кръгова икономика“.

Основните тематични направления на конференцията бяха: Иновативни технологии, материали и съоръжения; Енергийна ефективност в сектора; Съвременни технологии за третиране на отпадъчни води и утайки; Икономично използване на водните ресурси: повторно използване, поливни системи; ИКТ решения – GIS, SCADA, ЕRP (за управление на бизнеса), системи за фактуриране; Научно-изследователски разработки.