Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Най-старото златно съкровище в света се представя за първи път във Великобритания

27 май 2010 08:46,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1025

Най-старото известно златно съкровище в света, открито във Варненския некропол, гостува за първи път във Великобритания и е акцент в програмата на престижния оксфордски музей „Ашмолиан”. Сензационната експозиция бе официално открита на 18 май т.г. в рамките на изложбата „Изгубената цивилизация на Стара Европа”, представяща над 250 артефакта от периода 5000 - 3500 г. пр. н.е., открити на територията на днешна България, Румъния и Молдова.

В обръщението си към многобройните гости в музея „Ашмолиан” посланик Любомир Кючуков изтъкна хилядолетната история и култура на България, пазещи следите на древни цивилизации и формиращи ценностните основи на днешна Европа. Той сподели радостта си, че откриването на изложбата е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

В периода на експозицията - 20 май – 15 август, посетителите ще могат да присъстват на лекции на водещи британски учени и на тематични културни вечери за културно-историческото наследство и съвременните постижения в културата на България, Румъния и Молдова. Сред акцентите в програмата е концертът на Лондонския български хор, чийто изпълнения на български народни песни спечелиха обичта и признанието на британската публика.