Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител и целият политически кабинет присъстваха на Националното изложение по животновъдство – Сливен 2010 г.

28 май 2010 15:37,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1906
снимка

На 28 май 2010 г., областният управител г-н Марин Кавръков, заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров присъстваха на откриването на Националното изложение по животновъдство – Сливен 2010 г.

В откриването участваха председателят на парламентарната комисия по земеделие г-ца Десислава Танева, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, зам.-министърът на земеделието г-н Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” г-жа Калина Илиева, директора на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството г-н Васил Николов, представители на браншовите организации и животновъди. За първи път изложение се провежда съвместно от земеделското министерство и развъдни организации в животновъдството.

От всички сектори в аграрния отрасъл, животновъдният сектор е в най-тежко състояние. За първи път в края на миналата година животновъдите получиха субсидия. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в град Сливен.

През първите две години от членството на страната ни в ЕС, българското животновъдство не се възползва от европейските средства, затова наш приоритет е да минимизираме тази разлика, подчерта министър Найденов. Той съобщи още, че бъдещата Агенция по храните ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства към МЗХ, а ръководството й ще се назначава от Министерски съвет.

България успя да извоюва подпомагане на икономически уязвими ферми в необлгодетелствани райони и е една от първите страни в ЕС, която ще прилага тази схема, съобщи заместник- министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той допълни, че се надява от другата година да може да се отпусне и подпомагане по схема за трансформиране на производство в секторите - тютюн, зеленчуци и овощарство.

Миналата седмица са разплатени 3,6 млн. лева на над 4000 млекопроизводители, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция Калина Илиева. Тя уточни, че по линия на помощта „де минимис” вече може да се кандидатства от 25 май 2010 г. до 18 юни, а до 13 август 2010 г., средствата ще бъдат разплатени.

По линия на директните плащания над 21 000 млекопроизводители са подали заявления. 119 00 са общо заявленията за кампанията, като 31 000 са заявленията на тютюнопроизводителите.

Заместник-министърът на земеделието и храните Светла Боянова съобщи, че от 14 юни 2010 г ще стартира приемът на документи по Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г. /, по която могат да се възползват и представителите от млечния сектор.

България има много качествен генетичен ресурс, който е важно да намери своята реализация, каза от своя страна Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

На изложението в Сливен са представени 11 породи говеда, 24 коне от 17 породи, 26 породи овце /риплянска овца, брезнишка, медно-червена, карнобатска и др./ от 400 изложени, 30 кози от три различни породи, като за първи път се представя месна виторога дългокосместа коза, 3 породи свине и още кучета, птици и зайци.

Атрактивна програма с участието на прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур” допринесоха за празничното настроение на гостите на изложението. Шампионите на породите и отличените животни дефилираха и бяха наградени. За първи път тази година се проведе и аукцион на представените животни.

Организатори на форума, който тази година се провежда за осми път, са Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националната асоциация за развъждане на синтетична популация Българска млечна овца.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка