» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Председателят на Общинския съвет Димитър Митев бе гост на 13-тия фолклорен събор Кермен 2017

06 May 2017 16:44,
Emission of: Municipal Council-Sliven 7 years ago, number of readings: 789
...

Празникът се организира веднъж на две години от община Сливен, кметството в Кермен и местното читалище „Пробуда – 1906“. Официални гости бяха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, общински съветници, кметове на населени места, читалищни дейци.

Стефан Радев поздрави участниците, гостите и организаторите на събора. „Община Сливен продължава всяка традиция, свързана с популяризиране на българския фолклор и при провеждането на събора в Кермен среща голяма подкрепа в лицето на кмета Живко Жечев. Със съвместни усилия се постигат по-добри резултати. Нека днес да спечелят най-добрите”, посочи Радев.

Кметът на Кермен Живко Жечев разказа накратко за историята на конкурса за приза на известния кавалджия Досьо Милков и прочутия танцьор Динко Орсов, разнесли керменския фолклор по целия свят. Двамата са едни от първите създатели на Държавния ансамбъл за народни песни и танци на Филип Кутев.

Днес на открита сцена на площада в града се представиха близо 150 изпълнители от 15 фолклорни колективи от Сливенско. В програмите си участниците традиционно включват музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения. Съборът проведе и двата конкурса - за надсвирване за наградата на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов.

Всички изпълнители получиха диплом за участие. Класиралите се на призови места получиха парични награди. Съборът е подпомогнат от фирма „Грейнстор”, Черноморски фураж, Първа частна мандра, други местни бизнесмени.

Участниците в събора бяха оценявани от жури в състав: председател доц. д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей в Сливен, членове Станка Иванова- хореограф и Иван Стоянов - музикант.

Проявата е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове”.

Програмата за целия месец може да видите тук:

http://www.sliven.bg/doc/kultura/Kulturna_programa_05_2017.pdf

 

06.05.2017 г.

Photos

............