» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Татяна Петкова присъства на откриването на XIX Национален фестивал на детската книга

09 May 2017 12:11,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 728
Снимка 1

От 9-ти до 11-ти май 2017 г. в Сливен се провежда XIX Национален фестивал на детската книга.

По традиция фестивалът бе открит в Драматичен театър „Стефан Киров“ с концерт на 09.05.2017 г., на който присъстваха областният управител Татяна Петкова и заместникът й Румен Христов, народния представител Галя Захариева, кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, дейци на културата и просветата, библиотечни работници, много деца от сливенските училища.

Гостите се насладиха на изпълненията на талантливите млади актьори Мария Димитрова и Стоян Величков. Участие взеха Иван Стоянов – българското лице на „Детска Евровизия-2015“, възпитаник на вокална формация „Морски песъчинки" - гр. Бургас, Станислав Илиев – момчето, което достойно представи Сливен в надпреварата на конкурса „България търси талант- 2016“, от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“, Мартин Йорданов и дует китари /Тодор Тодоров и Симеон Минчев/ - възпитаници на НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ -гр. Бургас, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос, усмихнатите малки танцьори от балет „Барби“ - Сливен, сладкогласните певици Ралица Чиликова и Джемиле Бондю и техните приятели от вокална група „Славейче“ - гр.Сливен.

За 19-та поредна година фестивалът реализира успешно основните си цели: да се даде възможност на всички участници в процеса на създаването и разпространението на детската книга, както от България така и от други страни, да се срещат ежегодно и да обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, да очертават проблемите, които стоят пред тях, да набелязват пътища за засилване на интереса на децата към книгата и четенето, в конкуренция с новите мултимедийни продукти. Не на последно място да се провокира въображението и творчеството на децата.

Форумът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“ и най-големите детски издателства. Тази година тридневният празник преминава под патронажа на Мария Габриел – заместник-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8Снимка 9