Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В община Сливен заработи уникална за страната географска информационна система

09 май 2017 15:41,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 650
В община Сливен заработи уникална за страната географска информационна система

Уникална за страната географска информационна система (ГИС) на община Сливен заработи от днес, съобщи на пресконференция на общинското ръководство кметът Стефан Радев. Тя е достъпна чрез официалния сайт на общинска администрация - http://www.sliven.bg/index.csp , където има поставен банер и кликвайки върху него се отваря линк: http://87.121.77.67:8082/cms/ .

Стефан Радев заяви, че в България няма по-пълна и по-добра ГИС система от тази на община Сливен. "Тя обобщава в себе си цялата информация, която имаме като община - за територията, за кадастъра, за регулацията, за специализираните карти, за вида на собственост, за предназначението на имотите, начините за застрояване, застрояването, предвижданията на съответните планове. Това е много мощно средство за планиране от всякакъв характер", коментира кметът.

Данните в ГИС представят реални обекти – землища, населени места, релеф, инженерна инфраструктура, хидрография, имоти, сгради и др., представени в цифров вид. Системата осигурява публичен достъп на всеки потребител до актуална, достоверна и комплексна информация. Създадената единна база-данни дава възможност за изследване, анализ, оценка, планиране и вземане на решения във всички обществени сфери и бизнес от различен характер и мащаб. Географската информационна система обхваща територията на цялата община, като обединява наличните данни за кадастър, специализирана кадастрална информация и устройствени планове. Приложени са различни тематични карти – по вид територия, по собственост и по начин на трайно ползване. Всеки имот може да бъде индивидуализиран по кадастрален номер или адрес.

"Надявам се системата да улесни и да даде възможност на много хора да планират отдавна отлагани или нови инвестиционни намерения или да получат полезна информация за своите или околните имоти", каза още кметът. Той благодари на експертите, разработили системата. Сред тях са директорът на дирекция "Устройство на територията" Красимир Хаджиминов и Жени Загорова, експерт в отдел "Информационно обслужване", които демонстрираха пред журналисти възможностите и начините на работа на географската информационна система.

09.05.2017г.