Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът на Сливен откри XIX Национален фестивал на детската книга

09 май 2017 15:01,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 624
...

Кметът Стефан Радев, председател на Организационния комитет, откри XIX Национален фестивал на детската книга, който се провежда от 9 до 11 май в Сливен. Тридневният празник преминава под патронажа на Мария Габриел – зам.- председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент.

„За 19 поредна година, нашият град – градът, който достойно пази своето място в националната ни история и духовност, отваря гостоприемно врати, за да дари вас, нашите гости, с вдъхновението, което носи хубавата детска книга”, посочи Стефан Радев. Той изрази своята увереност, че проявите включени във фестивалната програма, ще бъдат интересни и полезни за всички участници и гости, а срещата с творчеството, изкуството, младостта и таланта ще зареди с оптимизъм и с надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния живот на децата.

В церемонията по официалното откриване, в празнично украсеното фоайе на Драматичния театър „Стефан Киров”, участваха изявени на национални сцени млади певци, музиканти и танцьори от Айтос, Бургас и Сливен. Водещи бяха младите актьори Мария Димитрова и Стоян Величков.

XIX Национален фестивал на детската книга се провежда по инициатива на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, в партньорство с Министерството на културата, общината, областната администрация, асоциация „Българска книга“, държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства. Той е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори и премиери на най-новите им книги, представяне на издателски проекти на издателство „Дамян Яков“, национален пленер за детска рисунка на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”, връчване на националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване, отчитане на резултатите от националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие”, националния пленер за детска рисунка „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“ и VI-я национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои, художествени изложби, базар на книги, театрални представления, концерти, карнавално шествие и други.

Фестивалът е част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове”. Проявите през целия месец на културата може да видите тук:

http://www.sliven.bg/doc/kultura/Kulturna_programa_05_2017.pdf

09.05.2017 г.

Снимки

..................