Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Уникален карнавал "Машината на времето" ще се състои в Сливен

18 май 2017 13:15,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 762
карнавал

Карнавал „Машината на времето” ще се състои в Сливен в Нощта на музеите - 20 май. Той се организира от Община Сливен, Рeгионален исторически музей, Музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович”, Антична и средновековна крепост Туида и Туристическият информационен център в града.

Сборният пункт за участници и зрители е пред Стария бряст в 18.30 часа. Шествието на участниците ще премине по бул. „Цар Освободител”, а награждаването на отличените за най-оригинален костюм ще се състои пред сградата на НТС около 19.30 часа.

Всички музеи и художествени галерии в Сливен ще са отворени до полунощ и ще посрещат своите гости, за да отбележат заедно Международния празник на музеите - 18 май, и Европейска нощ на музеите - 20 май.

"Каним всички наши съграждани и гости на града да се включат в събитието и да преминат през хилядолетията с „Машината на времето”, да се срещнат с древни траки, византийци, прабългари, боляри, възрожденци, хайдути и войводи. Нека историята излезе от музеите, нека се слеем с нея и да се пренесем в стари времена", заяви Елка Михайлова, експерт по туризма в Община Сливен.

 

Още за инициативата от Елка Михайлова.

 

Защо избрахме такъв тип събитие, за да отбележим Нощта на музеите?

- Всички музеи и художествени галерии, съвместно с Консултативния съвет по туризъм към община Сливен, се обединиха около идеята да работят за една обща инициатива, която да постигне няколко цели. Една от тях е желаещите да участват в карнавала, получавайки безплатни консултации от музейните работници за облеклото, характерно за определен исторически период, да научат много повече за бита, традициите и ежедневието на хората, живели по нашите земи векове преди нас. Другата е чрез изнасяне на историята на улицата да провокираме интереса на по-широк кръг от хора, особено на децата и младежите. Третата – да стартираме събитие, което би могло да се превърне в традиционно за града ни и да привлича повече туристи в Сливен.

 

А защо представяме историята чрез карнавал?

- Защото за историята на човечеството може да се съди по историята на облеклото. Облеклото е огледалото, което съхранява историческите промени. По него можем да съдим за различните периоди – на мир или война, на икономически и културен подем или упадък, на духовен възход или смирение. Облеклото е универсален културен език. То е начин за комуникация, за самоопределяне, за представяне на социалния статус, етнос, националност. Надяваме се да се включат много участници, много публика и много гости на град Сливен. Изборът на най-оригиналните костюми ще оставим в ръцете на жури и публика. Зрителите ще определят със силата на своите аплодисменти кой ще получи награда. След приключване на награждаването, на фасадата на зала „Сирак Скитник” може да се наблюдава презентацията „Костюмът, отразен в шедьоврите от световните музеи”. В същата зала за децата е предвиден и уъркшоп „Костюмът, пресъздаден с различни техники”. Станете приятели на Сливен и нека заедно да отбележим Международния празник на музеите.

 

18.05.2017г.