» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Христина Чолакова и представител от РИО на МОН в Сливен взеха участие в заседание на комисията за избор на училища от

09 July 2008 15:20,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1094

е ще бъдат включени в проект Техническа помощ при изпълнението на компонент „Образование" от многогодишния проект по програма ФАР „Подобряване на състоянието на интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите". Работната среща се състоя на 7 юли в София.

Представен бе проектът с основните му дейности. Идеята е определени учебни заведения, в които се обучават в етнически смесени класове ученици от малцинствени групи в неравностойно положение, да получат подкрепа за подобряване на качеството на образованието. Представени бяха и номинираните от PИО на МОН училища от десетте одобрени за участие в проекта пилотни административни области. След това всяка от областите аргументира своите номинации. За включване в категория средни училища от област Сливен бяха предложени СОУ „Г. С. Раковски" – Котел и СОУ „Неофит Рилски" – Твърдица, а в категория гимназиални училища - X СОУ „Йордан Йовков" и ХI СОУ „Константин Костантинов" в Сливен.

След заседание на комисията за избор на целевите училища бе обсъдено всяко от предложените от пилотните области дали отговаря на условията за включване в проекта и бе направена селекция. В края на деня станаха ясни и крайните бенефициенти на проекта. От област Сливен остават три училища – СОУ „Неофит Рилски" - Твърдица е включено в категорията средищни училища, Х СОУ „Йордан Йовков" – Сливен – в категория гимназии, а СОУ „Г. С. Раковски" – Котел и в двете категории, тъй като по дефиниция отговаря и на двата типа училища. Такива са още няколко от избраните училища в страната. Това, според комисията, ще гарантира по-добро администриране, устойчивост на работата в тези училища и по-ефективна приемственост между отделните степени на образование.