» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Тристранните договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност за област Сливен са 64

08 June 2017 13:42,
Emission of: District Sliven 7 years ago, number of readings: 666
Снимка 1

Тристранните договори за целево финансиране за областта са общо 64 и са за същия брой сгради. Това съобщи на пресконференция областният управител Чавдар Божурски.

В община Сливен те са 51, 11 са в община Нова Загора и 2 в община Твърдица. Всички са сключени до началото на 2016. Тъй като обновяването на сградите не е приключило, бюджетната прогноза за тези 64 договора е приблизително 73,5 млн. лв. След края на февруари 2016 г. Българската банка за развитие /ББР/ преустанови сключването на нови договори.

Участници в програмата на местно и регионално ниво са сдруженията на собствениците, общините и областния управител. Областният управител наблюдава процеса по обновяването на жилищните сгради; извършва проверка преди подписване на договорите за целево финансиране; подписва договорите за целево финансиране и ги изпраща в ББР, както и подписва протокол за откриване на строителната площадка, и протокол, с който се удостоверява, че сградата е въведена в експлоатация и всички суми са разплатени. ББР сключва тристранни договори за целево финансиране с кмета на съответната община и с областния управител за всяка отделна сграда.

Божурски каза още, че през 2016 и 2017 г. е продължило подаването на заявления за интерес и финансова помощ от сдружения на собствениците. След проверка на постъпилите преписки, кметовете на общини са сключили договори с още 40 сдружения на собствениците, които са включени в Регистър на заявените искания за финансиране без да се предлага сключването на договори за целево финансиране.

В процеса на работа по програмата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като координатор на програмата, притежаващо правото да издава методически указания, направи редица промени и уточнения по отношение на правилата и процедурите. Такива промени настъпиха например при въведените референтни стойности. Тук задължението на областния управител е да контролира обявените от общините обществени поръчки и сключените с изпълнители договори по отношение на това да не се надхвърлят референтите стойности.