» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ЗА ГРУПА „АПОЛОНИЯ” ОТ ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ” - ПЕТ ДНИ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ В КРЕПОСТТА „ТУИДА”

23 June 2017 20:21,
Emission of: Humanitarian School 6 years ago, number of readings: 2151
Младежки лагер

През тази седмица бях с мои съученици от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” на лагер в средновековната крепост „Туида” над Сливен. Всеки ден с нас беше и някой от нашите учители. Още в началото получихме от организаторите шапки с лого на лагера. Идеята се оказа полезна, защото ни очакваше наистина горещо време. За всеки от петте дни бе изготвена специална програма и тъй като се събирахме групи от различни училища, всяка група получи различно име. На нас се падна името Аполония – така някога се е наричал днешният Созопол. Игрите започнаха веднага, а първата ни „домашна работа“ беше да представим своето име и неговата история. Както се полага в подобни случаи, спазихме и съответните ритуали - вдигнахме националния флаг, изслушахме химна на Република България и т.н..

Първата планирана дейност в нашата програма бе алпинизма. Пробвахме ходенето по лента - първо с придружител, а след това и сами. Научихме различни начини да завързваме и подсигуряваме въжето, за да избягваме всяка опасност в планината. Следваха атракциите на средновековните игри. Там ни очакваше мишеловът Драко, а заедно с него различни оръжия и дрехи, които ни представиха нагледно живота в крепостта. Премерихме сили едни с други в игри с хвърляне на въжета и дърпане на пръчка. Последната ни задача за деня беше рисуване върху керамика, а изработените произведения оставихме на организаторите за благотворителни цели.

На втория ден представихме имената и историята на всеки отбор и продължихме с извънредно полезното обучение в народни танци. Започнахме със загрявка и плавно преминахме към самото обучение. Научихме много популярни хора́, които досега не бяхме успели да усвоим. След народните танци започнаха волейболните игри, които ни позволиха да се запознаем с много връстници от лагера, да премерим сили с тях и да покажем уменията си в играта. Обиколката на крепостта ни накара да се върнем в миналото, когато тя е била не по-малко величествена. Завършихме деня с дискусия за трафика на хора.

През третия ден ни обучаваха как да оказваме първа долекарска помощ в критични ситуации и кои са първите грижи за пострадал човек. Голямата атракция на деня бе възможността да пояздим кон. Справихме се прилично - давахме команди на коня и се научихме да го управляваме.

В четвъртък започнахме с ориентиране в непозната местност, научихме се да боравим с карта и компас. И тук се справихме нелошо в състезанието - бяхме доволни, че открихме поставените по картата точки. Огнеборци ни представи своята професия, получихме възможността да влезем в пожарната кола и да разгледаме отблизо уредите за действие при пожари. Имаше дебат за агресията и противодействието й, влязохме в различни роли в един хипотетичен съдебен процес с извършено сериозно престъпление.

Последният ден премина под надслова „Не на дрогата“ и беше с гъвкава програма - лагерен огън, волейбол, шах, дама, скачане с чували, пускане на хвърчила, футболна среща, спортни танци.

В самия край на лагера всички отбори бяха наградени от Пепа Чиликова - заместник-кмет "Хуманитарни дейности". Закрихме лагера с ритуал по сваляне на знамето.

Ще запомня този лагер. Толкова много емоции са се събрали в мен, че дори не мога да опиша с думи това преживяване. Програмата беше толкова разнообразна, че дори за миг не усетихме скука. Въпреки жегите и невероятно изгарящото слънце, изживяхме невероятно приключение. Благодаря за предоставената възможност да бъда част от него!

 

Румяна Панджарова – ученичка от 11а клас

Photos

Младежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагерМладежки лагер