» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Зам. областният управител на Област Сливен г-н Пейчо Пейчев присъства на откриването на паметна плоча на най - младия ботев четник

07 June 2010 13:13,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1968
снимка

На 4 юни 2010 г. /петък/, от 13 часа се състоя тържество, в района на Своге, между с. Оселна и с. Осеновлак, посветено на най – младия ботев четник Александър Чендов.

На тържеството присъстваха зам. областният управител на Област Сливен г-н Пейчо Пейчев, областният управител на Област София г-н Красимир Живков, кметът на Община Своге г-н Емил Атанасов, г-н Боян Ботев Председател Общонародна фондация "Христо Ботйов" и много родолюбиви граждани.

Организатор на проявата бе Общонародна фондация „Христо Ботйов” и Община Своге.

Паметната плоча бе открита от присъстващите официални гости.

За следващата година зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев има предложение да се организират родолюбиви българи от Област Сливен и да се посети лобното място за да се почете паметта на най – младия ботев четник.

Александър Чендов (1860-1876) е най-младият четник от Ботевата чета, загинал на 16 години. Той е родом от село Гергевец, област Сливен. Лобното място на героя е в района на град Своге, близо до с. Осеновлак.

 

 

Александър Хаджидимитров Чендов е роден в навечерието на 1860 г., така че в Ботевата чета е бил на 15 години. Родом е от Сливенските села или от Сливен, не е уточнено, но израства в Сливен. По това време той е бил луда глава. Открадва сабята на свои съсед – турчин и се налага да бяга през Дунав, с кораб с въглища. Подслонява се в ахчийница (гостилница) на емигрант от Сливен в Румъния, приятел на хъшовете. Работата в гостилницата не била лека и го пратили да учи, с помощта на по-заможни българи. Чендов изоставя учението и започва да събира пари, с които си купува пушка.

По това време Дядо Жельо събира другари за Сръбско-турската война. Младия Чендов без да пита дали ще го приемат сред другарите в групата, започва приготовления. Поради момчешкия му вид, Дядо Жельо отказва да го вземе в групата. По това време поп Сава (Катрафилов) преминава Браила и приема Чендов, като го причислява заедно със себе си към Ботевата чета. Така и с помощта на младото момче групата минава по-леко пристанището.

Александър Чендов участва в превземането на „Радецки” и заедно с всички целува Козлодуйския бряг.

Ботев се отнасял с особена симпатия към невръстния въстаник. В парахода Чендов се качва от Гюргево, заедно с поп Сава Катрафилов и групата, в която бил Ботев.

От Козлодуй четата се снабдява с четири коня, единия от които е даден на поп Сава Катрафилов, а той го преотстъпва на Чендов. Но младият въстаник не стоял мирно на коня, а участвал редом с другарите си в битките. При една от почивките Aлександър Чендов спасява четата от обгрaдилите ги башибозуци и черкези. Той вдига другарите си на крака и се спасяват с един убит въстаник и трима ранени.

Без помощ от никъде започва разгромът на четата. След битка с 19 души малкият въстаник се опитал да се спаси, като тръгва с Войновски (военен ръководител в четата на Ботев). Чендов бил изключително отпаднал. Неговите другари били принудени да го оставят при един добър овчар, да се нахрани и да отпочине. След като им се сторил „добър човек”, въстаниците оставили младия си другар и продължили по своя път. Овчаря отива до Орхание и съобщава кого крие. Александър Чендов. Най-малкия участник в Ботевата чета бил обезглавен. Тялото заровили в Балкана, а главата отнесли в Орхание.

 

(Информация за живота на Александър Чендов е от „Най-младият Ботев четник”, Георги Тахов, в. Сливенско дело, Бр. 1, стр. 4, 29 май 1976 г.)

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка