» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Чавдар Божурски участва във форум за състоянието на доброволните отряди в България

19 July 2017 09:21,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 604
Снимка 1

На 18.07.2017 г. областният управител Чавдар Божурски участва в дискусионен форум за състоянието на доброволните формирования в страната под мотото „Доброволните формирования – от цел към реалност“.

Форумът се организира от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който не случайно беше на тази дата. На този ден през 1936 г. са положени основите на системата за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Участие взеха представители на Националната асоциация на доброволците, БЧК, OFF-Road обществото и представители на различни доброволни формирования. Приветствие към участниците поднесоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Цветанов призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци. От своя страна министър Радев изрази надежда парламентът да приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила.

Доклад за състоянието на доброволните формирования в България беше представен от директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Според представената статистика към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника. През изминалата година доброволните отряди са участвали самостоятелно в ликвидирането на 501 произшествия. Главен комисар Николай Николов представи и част от предизвикателствата пред доброволното движение – създаването на целенасочена информационна кампания за набиране на доброволци, реализиране на по-добро и в пълен обем обучение на вече организираните доброволци, както и формирането на конкретен и работещ финансов механизъм за стимулиране на участващите в движението хора.

В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на доброволните формирования на София и Вълчедръм, както и на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.

Photos

Снимка 2