Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен се включиха в 16-тото издание на регионалния празник „Златна праскова- 2017

27 юли 2017 13:48, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 6 години, брой четения: 1962
Гавраилово - Златна праскова

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен се включиха в 16-тото издание на регионалния празник „Златна праскова- 2017", който се провежда в село Гавраилово. На официалното откриване присъстваха председателят на общинската структура на ГЕРБ – Сливен Здравко Костадинов, кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник - областният управител Камен Костов, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, кметовете на села от ГЕРБ, жители и гости на Гавраилово. Поздравителни адреси бяха изпратени от народните представители Десислава Танева и Галя Захариева. В поздравителния си адрес до кмета на село Гавраилово Димитър Андреев депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделието и храните в НС Десислава Танева пише: «За шестнадесета поредна година този фестивал обединява производители от цялата страна. Овощарството, и в частност производството на праскови намира успешно продължение в събора „Златна праскова“, защото обединява опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата. По време на празника се провеждат дискусии, които подпомагат младите фермери и малките стопанства. В условията на пазарна икономика, когато производството на земеделски продукти се развива в конкурентна среда с взискателни потребители, много e важно по веригата производител - преработвател – потребител да функционира ефективен модел за разработване на единни стандарти за качество. Приемете моите най-искрени поздравления по повод организирането на поредната ваша инициатива». Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в поздравителния си адрес до организаторите на събора заяви «За 16-ти път, освен забавления, конкурси и традиционни рецепти за приготвяне на праскови, в рамките на събора се представят новостите в този сектор, възможностите за защита на насажденията и реколтата, както и за износ на готовата продукция извън пределите на страната. Празникът съчетава забавлението и полезното, което го прави предпочитан от близо две десетилетия от хората, ангажирани с тази дейност. Пожелавам на всички добра реколта, успешна реализация на продукцията и нови пазари». Според кмета на село Гавраилово Димитър Андреев въпреки различните периоди на икономическо развитие в страната, производството на праскови в сливенския регион се е развивало и съществувало, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. "Празникът се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейностите на земеделските производители. Целта на днешното събитие е да обедини основните ценности - фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората", каза Андреев. От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев заяви, че празникът съчетава веселието с участието на производителите на праскови в семинар за обмяна на добри практики, в среща на професионалисти и пожела богата реколта на стопаните.

Конкурсът за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина, организиран от Националната служба за съвети в земеделието, се проведе за шеста поредна година. В него бяха отличени трима души от общо10 производители. На първо място е Мария Тодорова от село Струпец, на второ място - Димо Димов от село Панаретовци и трета е Джулия Лесева от Сливен.

Празникът „Златна праскова" продължи със семинар за производителите и дискусия на тема "Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие", с участие на водещи специалисти от Института по овощарство" - гр. Пловдив. Петя Куманова от Национална служба за съвети в земеделието изнесе лекция на тема "Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.".

Празнична програма съпътства събора през целия ден.

Събитието се организира от Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметство село Гавраилово, НЧ "Слънце 1928", Институт по овощарство - град Пловдив, Организация на производителите на праскови "Българска праскова" ООД, Национална служба за съвети в земеделието и се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите.

 

 

Снимки

---------------