» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ромите от „Надежда“ никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборно

10 August 2017 12:40, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Water and Canal Sliven 6 years ago, number of readings: 1169
ВиК - лого

Ромите от кв. „Надежда“ никога не са оставали без вода. Проблемът е в пилеенето на водата, заяви по повод репортажа тази сутрин по BTV управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев.

Най-големият проблем в ромския кв.“Надежда е, че водата изтича през неправомерно прокараните от населението тръби без кранове. Това, според специалистите от В и К-дружеството, може да се види с просто око – на изхода на махалата водата се оттича към пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако разхищенията продължават, колкото и вода да бъде подадена към квартала, техническо решение е невъзможно.

С радиоуправляем кран в района на сливенската железопътна гара, водата се разпределя към „Надежда“, Промишлена зона и южната част на кв.“Даме Груев“. Ако допълнителни водни количества се пренасочат към ромската махала през деня, ще пострадат индустрията и жителите на „Даме Груев“, затова допълнително вода за махалата се подава нощем. Според показанията на монтирания ултразвуков разходомер, в момента водният дебит към „Надежда“ е 60-70 литра в секунда, което е напълно достатъчно, дори два пъти повече от необходимото.

Заради разхищенията на вода, обаче, северната зона на „Надежда“ от началото на месеца е потърпевша. За бързото решавана на проблема, в момента се променя схемата на водоснабдяване. Към промишлената зона от помпена станция „Гергевец“ е пусната допълнително вода, излишъкът от която се ориентира към „Надежда“. Предприети са действия и за трайно техническо решение, каквото е изграждането на допълнително водоснабдяване за промишлеността с нов 300-метров водопровод. Водният излишък от него ще се насочва отново към „Надежда“. Така подаваните към ромската махала водни количества ще достигнат 100 литра в секунда, колкото е максималния капацитет на кварталната мрежа. В и К-специалистите са уточнили трасето, закупени са и необходимите материали на стойност 50 000 лева. Да края на август допълнителни водни количества и от новия водопровод ще бъдат подадени към кв.“Надежда“. За по-добро разпределение на водата, дружеството ще направи зониране в квартала. Друг е въпросът за неплащането на потреблението, по който В и К операторът и ромите трудно постигат разбирателство.