» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на празника "Балкана пее и разказва" в гр. Твърдица

14 June 2010 11:24,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1066
снимка

На 12 юни 2010 г. гр. Твърдица бе домакин на празника ,,Балканът пее и разказва”.

На празника в Твърдица присъстваха народният представител от ПП „Герб” г-ца Десислава Танева и областният управител на Сливен г-н Марин Кавръков.

Във връзка с празника Община Твърдица издава дипляна „Балканът пее и разказва - Туристически маршрути – Един ден в Твърдица, Гурково, Трявна, Дряново, Елена и Котел” за популяризиране на културно-историческото и природното богатство на участващите градовете.

В рамките на празника се организира изложба на местни художници във фоайето на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий-1914” гр. Твърдица.

На пл. „Свобода” шестте града участваха и в базар на занаятите, приложните изкуства и местните производства. Град Твърдица се представи с 3 щанда – фирма „Аглика” АД, ЕТ „Дейзи”- Маргарита Влайкова, „Имид”ООД – Илияна Дякова.

Празникът ,,Балканът пее и разказва” е мащабен, уникален проект, който се осъществява в между градовете Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица от двете страни на Стара планина вече 36 години.

От 1996 год. празникът е ежегоден (в началото на м. юни), като градовете се редуват в домакинството му. Запазвайки традиционното представяне на фолклорната култура, той се развива и обогатява с всяко следващо издание. Провеждат се срещи на организаторите, конкурси с учащи, изложби на местни творци и традиционни занаяти, привличат се специалисти в областта на фолклора, популяризира се в местните, регионални и национални медии. Включен е в Националния календар на Министерството на културата.

 

Photos

снимка