Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси към Областен управител – Сливен

15 юни 2010 15:41,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 960
снимка

Днес, 15 юни 2010 г. на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в град Сливен беше представена Новата Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г.

Председател на съвета бе областният управител г-н Марин Кавръков

На заседанието присъства заместник областният управител г-н Христо Карабекиров, представители на община Сливен, ръководители на териториални структури и представители на неправителствени организации, дейността на които е свързана с етническите и демографски въпроси.

На заседанието присъства и г-н Милен Миланов - съветник на министъра на труда и социалната политика и национален координатор на инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”, който представи пред членовете на съвета Рамковата програма. “Ако досега очаквахме държавата да поеме отговорността по отношение на интеграцията на ромите, сега ние имаме една нова визия и считаме, че регионалните и местни власти също имат своето място при решаването на тези проблеми, тъй като те са специфични в различните региони на страната”, каза Милен Миланов. Той обясни, че ако има специфичен проблем с ромите в дадена община, е необходимо той да бъде изследван, анализиран и да се създадат такъв тип политики, които да решат проблема на тази общност. Според г-н Милен Миланов приоритетните области в новата програма са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, недискриминация и равни възможности, култура. Финансовото обезпечаване на интеграционните политики ще бъде осигурено чрез държавния бюджет и европейските фондове.

По информация на г-жа Стела Костова председател на „Младежката ромска организация” в Дирекция «Бюро по труда» – Сливен работят 2 души, назначени като ромски медиатори след преминато обучение за изпълнение на тази дейност.

На заседанието областният управител г-н Марин Кавръков представи и данни за безработицата в област Сливен и трайната тенденция големият процент от безработни да е без образование и квалификация.

Социални и семейни причини, както и слабото владеене на български език, са най-честите фактори, поради които децата прекратяват образованието си.

Снимки

снимкаснимка