Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нов успех за „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”

15 юни 2010 16:12,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 999

В Областна администрация се получи съобщение от Министерството на външните работи, Дирекция „Информация и комуникация” за голямия успех на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев във Фестивала на европейското кино в Украйна.

Фестивалът се провежда в Киев (10 - 16 юни )и в Лвов (17 до 23 юни). Прожекцията на филма е била в препълнена зала, предимно от млади хора. Според мнения в украинската преса, българският филм е едно от най-силните заглавия на тазгодишното издание на фестивала.

Кинфорумът се организира за втори път в Украйна по случай Деня на Европа от Делегацията на Европейската комисия в Киев, с подкрепата на посолствата на страните-членки на ЕС. Свои филми ще представят и Словения, Словакия, Испания, Чехия, Великобритания, Дания, Ирландия, Франция, Гърция, Унгария, Холандия, Португалия, Румъния, Швеция, Германия, Италия, Литва, Люксембург, а също така Турция и Украйна.

За наша най – голяма радост тази година и Сливен бе домакин на 14-тото издание на „София филм фест” и филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” беше включен в програмата на фестивала. През 2010 г. филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен "Оскар", едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката.