» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси към Областен управител – Сливен

15 June 2010 15:41,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 964
снимка

Днес, 15 юни 2010 г. на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в град Сливен беше представена Новата Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г.

Председател на съвета бе областният управител г-н Марин Кавръков

На заседанието присъства заместник областният управител г-н Христо Карабекиров, представители на община Сливен, ръководители на териториални структури и представители на неправителствени организации, дейността на които е свързана с етническите и демографски въпроси.

На заседанието присъства и г-н Милен Миланов - съветник на министъра на труда и социалната политика и национален координатор на инициативата “Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.”, който представи пред членовете на съвета Рамковата програма. “Ако досега очаквахме държавата да поеме отговорността по отношение на интеграцията на ромите, сега ние имаме една нова визия и считаме, че регионалните и местни власти също имат своето място при решаването на тези проблеми, тъй като те са специфични в различните региони на страната”, каза Милен Миланов. Той обясни, че ако има специфичен проблем с ромите в дадена община, е необходимо той да бъде изследван, анализиран и да се създадат такъв тип политики, които да решат проблема на тази общност. Според г-н Милен Миланов приоритетните области в новата програма са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, недискриминация и равни възможности, култура. Финансовото обезпечаване на интеграционните политики ще бъде осигурено чрез държавния бюджет и европейските фондове.

По информация на г-жа Стела Костова председател на „Младежката ромска организация” в Дирекция «Бюро по труда» – Сливен работят 2 души, назначени като ромски медиатори след преминато обучение за изпълнение на тази дейност.

На заседанието областният управител г-н Марин Кавръков представи и данни за безработицата в област Сливен и трайната тенденция големият процент от безработни да е без образование и квалификация.

Социални и семейни причини, както и слабото владеене на български език, са най-честите фактори, поради които децата прекратяват образованието си.

Photos

снимкаснимка