» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Социалното предприемачество като възможност за обезкуражените млади хора дискутираха на среща в Областна администрация

12 September 2017 11:45,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 1049
Снимка 1

На 12.09.2017 г. заместник областният управител Димитринка Петкова откри кръгла маса на тема: „Социалното предприемачество – стратегическият инструмент в подкрепа на обезкуражените млади хора в област Сливен“. Дискусията се организира от Областна администрация Сливен, в партньорство с Български център за нестопанско право /БЦНП/ по Програма „Социалното предприемачество - възможност за обезкуражените млади хора в област Шумен, Сливен и Монтана“ (2016 г. – 2017 г.), подкрепена от УНИЦЕФ България.

„Поздравявам Ви за прекрасната инициатива от името на областния управител на Сливен Чавдар Божурски,“ каза Петкова при откриването и допълни: „Похвално е, че именно в социалното предприемачество Вие виждате перспективи за младите хора и превръщате социалното партньорство в стратегически инструмент за младежите, изгубили вяра в живота. С Ваша подкрепа отпадналите от образование, неучещи и неработещи млади хора получават нова възможност за социализация, адаптация и реализация, откриват шанс, чрез който да преосмислят живота си и да мечтаят.“

Майя Грозданова – консултант към УНИЦЕФ България, приветства участниците и модерира форума.

Основен фокус на дискусията беше представянето на резултатите от реализирането на програмата. Павлета Алексиева – програмен директор на БЦНП, и Айлин Юмерова – от същата организация, презентираха изпълнението на програмата от стартирането й преди една година. Програмата се изпълнява в три области – Сливен, Шумен и Монтана, и е насочена към обезкуражените млади хора, които нито учат, нито работят. 14 организации от трите области, сред които читалища, сдружения и фондации, са преминали три обучения: за законовите изисквания за стартиране на стопанска дейност, за спецификите в работата с младежи, за правилата при бизнес планирането.

В резултат 8 от тези организации са разписали своите бизнес планове, а експертно жури е отличило три от тях. Те са получили по 5 хил. лв. финансова подкрепа да стартират бизнес идеите си. От обучените 5 организации от област Сливен, три са подали бизнес планове, а една е получила финансиране. Това е „Сдружение за духовни и социални дейности“, които са развили своята идея за Бюро за социални услуги. Предвижда се да се обучат обезкуражени младежи, млади майки и самотни жени за социални асистенти и домашни помощници, които да подпомагат болни, самотно живеещи хора и хора с увреждания. Предвижда се предоставянето и на други услуги като правни консултации, леки медицински манипулации и др.

На днешната кръгла маса стана ясно още, че по програмата за социално предприемачество е направен преглед на действащите стратегически документи на област Сливен и общините в сферите на интеграция на ромите, развитие на социалните услуги и младежта. Ще бъдат направени 39 предложения за въвеждане на допълнителни мерки в тези документи, свързани с насърчаване на социалното предприемачество.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4