» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министър Младенов на дискусията по стратегията „Европа 2020”: „Да бъдем иновативни и да действаме в унисон с ЕС”

17 June 2010 15:15,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1262
снимка

На 17 юни 2010 г. в Областна администрация Сливен се получи съобщение от Министерството на външните работи, за участието на Министър Младенов на дискусията по стратегията „Европа 2020”: „Да бъдем иновативни и да действаме в унисон с ЕС”.

Образоваността на нацията, повишаването на иновативността и насочването на образователната система към възпитаване на предприемачество бяха основни акценти в изказването на министъра на външните работи Николай Младенов на днешната дискусия за стратегията „Европа 2020”. Тя се организира съвместно от Представителството на Европейската комисия в България и Министерството на външните работи.

Спирайки се на тежката икономическа ситуация в Европа, външният министър изтъкна, че сега за ЕС голямо предизвикателство е развитието на иновациите и развойната дейност, за да може икономиките на Съюза да устоят на силния натиск на новите икономически сили: Бразилия, Индия, Китай и др.

Нужна е гъвкава политика, желязна бюджетна дисциплина и координиране на националните икономически политики на страните от ЕС, подчерта Младенов и се спря на необходимостта страната ни да се съсредоточи върху изпълнението на няколко глобални цели, които да осъществи в тясна координация с останалите страни от Съюза.

Външният министър се спря накратко на трите основни цели на стратегията на ЕС „Европа 2020”: интелигентен растеж, устойчив растеж и приобщаващ растеж. Той подчерта значението на кохезионната политика на ЕС като важен инструмент за преодоляване на различията в Европа.

В заключение, министър Младенов припомни, че за България и новите страни-членки на ЕС това не е най-сериозната икономическа криза - и това трябва да се използва като възможност за още реформи. Важното за нас сега е да оптимизираме администрацията и да създадем иновативно общество, изтъкна външният министър.