Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местната комисия за борба с трафика на хора стартира кампания по повод 18-ти октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора

18 октомври 2017 09:09,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 783
...

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ПО ПОВОД 18-ТИ ОКТОМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

 

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), Сливен стартира ежегодната си информационна кампания по повод 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Партньори в инициативата са Община Сливен, Европейски информационен център Europe Direct – Сливен, Бюро по труда –Сливен, филиалът на Медицински университет – Варна в гр. Сливен и фондация „Инициатива и съпричастност” – Сливен.

Акцент в информационната кампания тази година ще бъде безопасното използване на интернет. Глобалната мрежа все по-често е средство за набиране на жертви на трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, както и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми – с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак. Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, Au Pair и лични грижи, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

Планирани са поредица от инициативи, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора чрез интернет, целенасочена работа с най-уязвимите групи и популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. В рамките на инициативите с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се предвиждат прожекции на клипа „Кажи НЕ!” #SayNo!, предоставен на МКБТХ – Сливен от сектор „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

Ще бъде проведено и специализирано обучение за социални работници на тема „Идентификация и психо-социална подкрепа на жертви на трафик на хора”.

18-ти октомври е Европейският ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 година по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия, г-н Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.