» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стефан Радев: Преминаването на кожния център към областната болница е единственото устойчиво решение

20 October 2017 13:28,
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 904
---

Кметът на Сливен: Преминаването на дейността на „Център за кожно-венерически заболявания” към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е единствената устойчива политика

 

Преминаването на дейността на „Център за кожно-венерически заболявания - Сливен” ЕООД към областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е единствената устойчива политика. Заплахата е да не правим нищо и дружеството да фалира. Това посочи кметът на Сливен на редовна пресконференция на общинското ръководство, помолен да коментира взетото решение на Общинския съвет на свое заседание на 17 октомври.

Съветниците отхвърлиха предложението за ликвидация на „Център за кожно-венерически заболявания – Сливен” ЕООД. В мотивите за ликвидация са посочени загубите, които дружеството трупа всяка година, основно към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Изпълнителният директор на МБАЛ е изразил писмено съгласие за разкриване на отделение по кожни и венерически болести.

Кметът отново заяви, че не формата на собственост лекува, а лекарите. „Аз искам да запазим лекарите от центъра в една устойчива структура, работеща в здравеопазването, каквато е областната болница „Д-р Иван Селимински”.

Радев припомни, че „Център за кожно-венерически заболявания - Сливен” не винаги е бил общинско ЕООД, съществувало е и под други правни форми, но това не е променяло в Сливен да има такава здравна помощ. „Няма да го промени и преминаването на дейността и хората - лекарите, и медицинските сестри към МБАЛ. Радев даде за пример прехвърлянето на Болницата за белодробни заболявания. „Да, дружеството ТУБ болница не съществува, тази дейност се пое от МБАЛ и е много по-устойчива финансово, и във времето. Това е алтернативата според мен, посоката към която в момента се движим”.

„Общински съветници смятат, че това дружество ще печели. То не само никога не е печелило, то никога не е плащало местни данъци и такси. Имат предписания на РЗИ за инвестиции в базата, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината. Ако не бъдат изпълнени, РЗИ трябва да затвори това лечебно заведение”, каза още Радев. Моето мнение е това, което съм написал в предложението. Единствената устойчива политика, поне аз виждам е да бъде прехвърлена дейността на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, допълни кметът.

Стефан Радев съобщи, че ще проведе среща с министър на здравеопазването за изяснявани и получаване на становище от Министерството на здравеопазването.

20.10.2017г