Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Засилват се превантивните мерки срещу разпространението на инфлуенца по птиците

27 октомври 2017 15:42,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 927

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски на 27 октомври се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнищата на инфлуенца /грип/ по птиците в Хасковска и Добричка област и получените резултати от Националната референтна лаборатория за инфлуенца „А“ и Нюкасълска болест.

Под председателството на зам.областния управител Камен Костов комисията взе решения за засилени превантивни мерки и строг контрол срещу разпространението на заболяването. Започват съвместни проверки с представители на орнитоложки и ловно-рибарски дружества, както и с държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици. Засилва се ветеринарномедицинският контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти. Ще бъдат извършвани периодични клинични прегледи и ще се вземат проби от домашни и диви птици за изследвания при съмнения за инфлуенца.

Забранява се на собствениците на домашни стопанства да пускат птиците си извън дворовете. Те се задължават да съхраняват фуража в закрити помещения, както и да уведомяват незабавно обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населеното място при завишена смъртност на домашните птици или други отклонения. Забранява се провеждането на пазари и изложби на птици в Сливенска област.

Със същата заповед на областният управител се свикват заседания на общинските епизоотични комисии.

Към момента няма данни за наличие на инфлуенца в Сливенска област. Заболяването е остро заразно, с почти 100 % заболеваемост и смъртност. Вирусът се пренася от дивите прелетни птици, които не боледуват, а само пренасят причинителя. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. При контакт с болни птици и неспазване на личната хигиена могат да заболеят стопаните. Диагноза може да бъде поставена само след лабораторни изследвания.