» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Засилват се превантивните мерки срещу разпространението на инфлуенца по птиците

27 October 2017 15:42,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 946

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски на 27 октомври се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнищата на инфлуенца /грип/ по птиците в Хасковска и Добричка област и получените резултати от Националната референтна лаборатория за инфлуенца „А“ и Нюкасълска болест.

Под председателството на зам.областния управител Камен Костов комисията взе решения за засилени превантивни мерки и строг контрол срещу разпространението на заболяването. Започват съвместни проверки с представители на орнитоложки и ловно-рибарски дружества, както и с държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици. Засилва се ветеринарномедицинският контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти. Ще бъдат извършвани периодични клинични прегледи и ще се вземат проби от домашни и диви птици за изследвания при съмнения за инфлуенца.

Забранява се на собствениците на домашни стопанства да пускат птиците си извън дворовете. Те се задължават да съхраняват фуража в закрити помещения, както и да уведомяват незабавно обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населеното място при завишена смъртност на домашните птици или други отклонения. Забранява се провеждането на пазари и изложби на птици в Сливенска област.

Със същата заповед на областният управител се свикват заседания на общинските епизоотични комисии.

Към момента няма данни за наличие на инфлуенца в Сливенска област. Заболяването е остро заразно, с почти 100 % заболеваемост и смъртност. Вирусът се пренася от дивите прелетни птици, които не боледуват, а само пренасят причинителя. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти. При контакт с болни птици и неспазване на личната хигиена могат да заболеят стопаните. Диагноза може да бъде поставена само след лабораторни изследвания.