» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министерството на труда и социалната политика обедини усилията си с няколко банки за подготовката и реализацията на проект „Гаранционен

16 July 2008 16:18,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1105

Проектът предвижда кредитиране на физически лица и микропредприятия. Целта е да се създадат нови работни места и условия за устойчива заетост, да се стимулира предприемачеството, да се създадат предпоставки за стабилизиране, финансово укрепване и разширяване на действащи микропредприятия и да се създадат благоприятни условия за развитие на собствен бизнес от хора с увреждания, безработни и други групи в неравностойно положение.

Освен МТСП основни участници в проекта са Обединена българска банка, банка Пиреос България, Булбанк, Стопанска и инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, ЮРО БАНК И ЕФ ДЖИ и Банка ДСК. Проектът се осъществява с партньорството на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, проект „Красива България" и проект „JOBS". Размерът на кредита е до 50 хил.лв., срокът - до 7 години, а лихвата е 7-10% за целия срок на кредита.

На участниците в проекта се предоставя бърз и лесен достъп до кредит, парична гаранция по кредита, предоставена от МТСП, преференциални условия, както и безплатна консултантска помощ при кандидатстване. Могат да кандидатстват всички дееспособни физически лица – български граждани, които желаят да започнат собствен бизнес, микропредприятия с персонал до 10 души, новообразувани и съществуващи кооперации, земеделски производители и тютюнопроизводители, занаятчии и занаятчийски предприятия, лица на свободни професии.

Регионални посредници по проекта са дирекциите „Бюро по труда". В девет области от страната, сред които и Сливен, са осигурени безплатни консултанти по микробизнес.