» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова информира с писма общинските администрации за възможността да кандидатстват за

16 July 2008 16:19,
Emission of: District Sliven 15 years ago, number of readings: 1077

За тази възможност се съобщава в писмо на МРРБ до областните управители.

Програмата беше приета от Министерския съвет през март 2006 г. във връзка с реализация на инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015г." и на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество, и в съответствие с Националната жилищна стратегия на Република България. Ежегодно за нейното реализиране се приема план за действие. Заложените в програмата инвестиционни мерки са: И1-Урегулиране на територии на съществуващи квартали с преобладаващо ромско население и И4-Урегулиране на нови територии - общинска собственост, за ниско жилищно строителство (за социални жилища). В Плана за действие за 2007-2008 г. за изпълнение на тези мерки е предвидено да се възложи изработването на подробни устройствени планове (ПУП).

Предложенията, отправени до МРРБ, трябва да отговарят на следните изисквания:

1. Общините могат да кандидатстват за възлагане на ПУП за част от населено място или район (в градовете с районно деление), където:

- преобладаващата част от ромското население живее в компактни маси;

- населението от ромски произход е над 10% от общото население на населеното място или района (по данни на НСИ).

2. Общинският съвет трябва да е приел решение за възлагане на подробния устройствен план за определената територия, както и заданието за неговото изработване, което да е изработено и съгласувано по реда на чл. 125 от Закона за устройство на територията.

3. За територията трябва да има кадастрална и специализирана карта или актуализиран кадастрален план. За урегулиране на нови територии за включване в строителни граници, ПУП може да се изработи и въз основа на данните от картата на възстановената собственост, при наличие и на приета специализирана карта.