» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител присъства на Празник на билките - Еньовден в с. Бяла

24 June 2010 16:02,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1717
снимка

На 24 юни 2010 г. областният управител г-н Марин Кавръков и експертът за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова присъстваха на празника на билките и лечителите – Еньовден в с. Бяла, Сливенска област.

Организатор на събитието е читалище “Христо Ботев” – с. Бяла.

Областният управител поздрави всички присъстващи с празника и пожела никога да не се забравя тази българска традиция и винаги да се подържа огънят на знанието за билкарството.

Бяла е старопланинско селище с вековни традиции в билкарството и знахарството. Всяка година точно на 24-и юни в селото се провежда Празник на билките - Еньовден. В народния календар това е най-големият билкарски празник. Посветен е на слънцето и борбата срещу болестите. Съвпада с лятното слънцестоене. На този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести.

Смята се, че в името на този празник са слети две имена – Йоан /Иван/ и Еньо /от прабългарското ени – “нов”, означаващо някога “нов ден”/.

Според поверието срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова на този ден е най-масовото им събиране.

На Еньовден – преди изгрев слънце хората от селото излизат в гората да се къпят в роса за здраве и да берат билки. През направеният голям еньовски венец, се провряха за здраве всички гости и присъстващи на празника. От малките момичета беше изпълнен обичаят “Еньова буля”, в който се правят наричания.

Във фоайето на читалището бяха изложени билки. След ритуала всички участници бяха почерпени с чай, приготвен от набраните билки.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка