» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Бяха отчетени дейностите по социален проект на Община Сливен в зала „Май“

22 November 2017 09:28, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 957
---

На заключителна пресконференция на 21.11.2017г. в зала "Май" бяха отчетени дейностите по проект „Подкрепа и разширяване дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на Звено за социални услуги „Домашен помощник“ към Домашен социален патронаж – Сливен. Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Независим живот“.

Пресконференцията беше открита от Пепа Димитрова - Чиликова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, която приветства екипа по проекта.

Бенефициент е Община Сливен, в партньорство с Фондация „Фонд за превенция на престъпността – ИГА“. Управляващ орган е Министерството на труда и социалната политика.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания в т.ч. и деца, и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, в отговор на комплексните им потребности.

Обхванатият брой потребители на услугата за целия период на проекта е 393 лица, обслужени от 152 броя лични асистенти, живеещи на територията на гр. Сливен и населените места – гр. Кермен, с. Трапоклово, с. Драгоданово, с. Жельо Войвода, с. Крушаре, с. Ковачите, с. Селиминово, с. Ичера, с. Злати Войвода, с. Самуилово, с. Камен, с. Глушник, с. Гавраилово.

С мултимедийна презентация бяха представени дейностите по проекта, които включват: Организация и управление на проекта; Разработване на правила за дейността на Звеното; Осигуряване на достъп до интегрирани услуги за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда чрез подкрепа и разширяване на Звено „Домашен помощник“ към Домашен социален патронаж – Сливен; Обучение на персонала за предоставяне на услугите; Предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране на персонала, предоставящ социални услуги; Мотивационна и психологическа подкрепа за потребителите, според тяхната индивидуална потребност; Информиране и публичност.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 857810.32лв., като финансирането от Европейския социален фонд е на стойност 729138.78лв. и Национално финансиране на стойност 128671.54лв.

Продължителността на изпълнение е 22 месеца – от 01.02.2016 г. до 01.12.2017 г.

Социалната услуга „личен асистент” ще продължи да се предоставя на основание подписано Споразумение между Община Сливен и Агенция за социално подпомагане в изпълнение на ПМС № 137/05.07.2017г. за финансиране на услугата „личен асистент” за потребителите оценени и позващи услугите по схема „Независим живот” по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020г. за периода от 01.12.2017г. до 31.12.2017г.

 

 

21.112017 г.

 

 

 

Photos

---