» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Върнати от областния управител решения на общинските съвети

29 November 2017 14:55,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 1062
божурски

От началото на 2017 година досега са върнати две решения на общинските съвети, едно е оспорено пред съда, а две бяха отхвърлени след извършен предварителен контрол - съобщи областният управител Чавдар Божурски.

Върнато е решение №476 от 31 юли на общинския съвет в Котел. С него съветниците са направили отказ да бъде закрита детската градина в с.Жеравна, въпреки че записаните 8 деца са под изискуемата от закона численост от 12 деца. За ново разглеждане е върнато и решение №480, взето на същото заседание. Съветниците са одобрили изменението на подробния устройствен план за котленското с.Ябланово с цел обединяването на два имота, въпреки че са липсвали задание, според изискванията на Закона за устройство на територията, мотиви за включването на точката като извънредна в дневния ред и становище за законосъобразност и целесъобразност на самото предложение.

Пред Административния съд в Сливен е оспорено решение №536 от 26 януари на общинския съвет в Сливен. С него е допуснато предварително изпълнение на решение за освобождаване от длъжност на управителя на общинското дружество „Дентален център І”ЕООД в Сливен и е предложено назначаването на временно изпълняващ длъжността „управител”. Предложеното лице за временен управител не е отговаряло на изискванията на закона, тъй като е участвало и в други търговски дружества със сроден предмет на дейност. За случая е получен и сигнал в областната администрация. Административният съд се произнесе, че атакуваното решение е взето от едноличния собственик на капитала на търговското дружество и не подлежи на оспорване по административен ред.

След предварителен контрол на областния управител по проект за решение, на 30 март общинските съветници в Сливен отхвърлиха предложение за промяна в подробния устройствен план, с което ливада в местността Абланово да бъде преотредена в имот за изграждане на малка ВЕЦ на напорен тръбопровод. Също след предварителен контрол общинският съвет в Твърдица отмени свое решение за издаване на сертификат за инвестиция клас В на „Еврогруп 15”ЕООД с намерение за изграждане на депо за складиране и рециклиране на отпадъци и производство на електроенергия в бившето БКС в Твърдица. Имотът се намира в рамките на града, има несъответствия в заявените намерения на потенциалния инвеститор.

Обект на контрол от областния управител през посочения период са били 362 решения на общинския съвет в Сливен, 191 – в Нова Загора, 180 – в Котел и 112 – в Твърдица.

29 ноември 2017 г.